artikel

Kranendonk: ‘Einde Attent was onvermijdelijk’

Formules 4943

Kranendonk: ‘Einde Attent was onvermijdelijk’

WAALWIJK – Het overeind houden van de Attent-formule zou op termijn een kansloze zaak worden. Spar-directeur Sjaak Kranendonk zoekt de komende jaren voor de ondernemers een zo goed mogelijke oplossing.

Het hing al een tijd in de lucht en de gesprekken met de Attent-ondernemersvereniging liepen al even. Sinds Spar alle Attent-ondernemers recent een brief stuurde is het echter definitief: de Attent-formule verdwijnt. In een rustig tempo, maar een weg terug is er niet meer. Volgens Spar-directeur Sjaak Kranendonk is het niet realistisch en rendabel om een almaar krimpende formule overeind te houden.

‘Geen opvolging voor Attent-ondernemers’

‘Er zijn momenteel nog een stuk of 75 Attent-winkels. De komende jaren verdwijnen daar een stuk of 30 van, zonder dat wij daar enige bemoeienis in hebben’, zegt Kranendonk. De afgelopen jaren zijn ook al zeker 30 Attent-winkels gesloten omdat ondernemers geen opvolging hebben. ‘Dat zijn vaak winkels in een krimpend marktgebied, met een bescheiden omzet en waarbij het pand eigendom is van het echtpaar dat de winkel runt. Voor zulke winkels zijn geen opvolgers te vinden. Dat kan bedrijfseconomisch niet uit’, legt Kranendonk uit.

Basis wordt te smal

Met de winkels die overblijven is de basis voor een eigen formule te smal, vindt Spar. ‘Een formule betekent een eigen website, een folder, et cetera. Er komt een moment, dat zal rond 2020 zijn, dat het echt niet meer gaat. Dan heb je nog zo’n 40 à 45 winkels over. Het Attent-ondernemersbestuur snapt dat dat niet meer kan.’ De Spar-directeur zegt trots te zijn dat Attent anno 2016 nog steeds bestaat met het huidige winkelaantal. ‘Toen we in 2008 Attent en Meermarkt overnamen, dacht iedereen dat we met beide formules zouden stoppen. Ik ben er trots op dat we Attent straks uiteindelijk meer dan 10 jaar in de lucht hebben gehouden.’

Meerdere opties voor overblijvers

Een deel van de Attent-winkels die overblijven, kan Spar worden. Degenen die dat niet willen of kunnen, hoeven van Kranendonk ook niet weg bij de organisatie. ‘Er zijn nu al Attent-winkels die de overstap maken naar Spar. Recent bijvoorbeeld Sterksel, dat is een heel leuke winkel geworden. En 30 november heropent de Attent in Ammerstol als Spar.’ Ombouw naar Spar is geen optie voor alle vestigingen. Kranendonk denkt dat tussen de 20 en 30 Attent-winkels Spar kunnen worden. ‘De groep die dan overblijft, is overzichtelijk. Deze ondernemers kunnen we nog steeds een goed alternatief bieden. Zij kunnen op eigen kracht verder, waarbij wij ze zo goed mogelijk zullen helpen. We hebben natuurlijk ook onze groothandelsfunctie. Die winkels kunnen gebruik maken van dezelfde logistieke service en tarieven als de Spar-winkels. Dat betekent nog steeds scherp inkopen en actiekorting.’ De directeur zegt ook begrip te hebben voor winkels die ondanks de geboden alternatieven een andere weg kiezen. ‘Dat begrijpen we. We kunnen niet iedereen blij maken. En ik heb begrepen dat Van Tol de Attent-ondernemers inmiddels al heeft benaderd…’

‘Goede boterham te verdienen’

Jarenlang was de stelregel bij Spar: zak je als winkel onder een bepaalde omzetgrens, dan word je Attent. Straks bewandelt een deel van de Attent-winkels juist de omgekeerde weg. En dat is helemaal niet zo gek, vindt Kranendonk. Het nieuwe conditiestelsel van Spar zorgt ervoor dat dit mogelijk is. ‘Bij Attent hebben ondernemers momenteel een ander verdienmodel. Echter, met het nieuwe conditiestelsel kunnen ondernemers met een lagere prijslijn, die van Spar, toch een goede boterham verdienen. Bovendien krijgen de omgebouwde winkels automatisch een omzetplus, doordat ze meer vers verkopen, en daardoor ook een beter margeprofiel. Daarom durven we de uitdaging met die 25 à 30 winkels aan te gaan.’

‘Weinig tranen om Attent’

Het jaar 2020 is een streven, geen doel op zich. Het mag van Spar best wat langer duren, als er maar een goede oplossing komt voor de betrokken ondernemers. ‘Daarbij is belangrijk dat we eerlijk en transparant zijn tegen iedereen’, zegt Kranendonk. Hij denkt niet dat het opdoeken van Attent tot veel tranen zal leiden. ‘Attent-ondernemers hebben een minder hechte band met de formule en met elkaar dan bij Spar. Dat komt doordat het kleine winkels zijn, vaak gerund door een echtpaar dat de winkel weinig uitkomt. Ze zien daardoor niet veel collega’s. Dat maakt het wat minder hecht.’

Reageer op dit artikel