artikel

Achtergrond: De groei van Ekoplaza

Formules 5523

Achtergrond: De groei van Ekoplaza

VEGHEL – In stilte is de biologische supermarktketen Ekoplaza gegroeid naar ruim 25.000 vierkante meter vvo. Directeur Erik Does: ‘Ik hoor van alle kanten dat onze klanten op de hitlist staan van
Albert Heijn.’

Klanten van Ekoplaza zijn interessant. Vaak hoog opgeleid, zich extra bewust van voeding en – dat lijkt het belangrijkste – ook bereid ervoor te betalen. Marktleider Albert Heijn ziet de niche en introduceerde begin februari 100 ‘bewuste & feel good’-producten om die klant meer aan de formule te binden. De introductie van AH varieert van ontkiemde producten en pasta’s op basis van peulvruchten, oergranen en zeewier tot pure fruit- en groentesnacks en repen. Wie dieper in de materie duikt ziet ook de logica achter AH’s strategie: in stilte is Ekoplaza één van de grote groeiers in de markt. Waar groei zit in een verzadigde markt, ligt een kans.

Ekoplaza groeit op verschillende manieren
Dat Ekoplaza groeit blijkt uit eigen onderzoek van Distrifood op basis van de Distrifood Dynamics–database. De feiten: vanaf 2012 nam het aantal vestigingspunten van Ekoplaza toe van 48 tot 71. Tegelijkertijd werden bestaande winkels vergroot naar nu gemiddeld 373 vierkante meter verkoopvloeroppervlakte (vvo). Ze tellen gemiddeld 2,2 kassa. De tien grootste vestigingen hebben gemiddeld een vvo van bijna 700 vierkante meter. Als je die meters optelt, is de verkoopvloeroppervlakte sinds april 2012 gegroeid van ruim 15.000 m2 tot ruim 26.000 m2.

(C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto Fred Libochant Leidschendam / broer en zus Rob en Marijke Meijer in hun nieuwe vestiging van Ekoplaza

(C) Roel Dijkstra Fotografie
Broer en zus Rob en Marijke Meijer in hun vorig jaar geopende vestiging van Ekoplaza.

Bijna 60 procent meer meters
De groei is grotendeels op eigen kracht en leidt tot een indrukkende uitkomst van bijna 60 procent meer meters (zie tabel). Alleen Jumbo laat een soortgelijke prestatie zien. Ook interessant: Ekoplaza biedt een oplossing voor winkels kleiner van 500 vierkante meter en veel supermarkten van die grootte lijken de komende jaren vrij te komen. Niks staat verdere groei dus in de weg. Ekoplaza-directeur Erik Does plaatst wel een kanttekening: ‘Veel van de panden bevinden zich in landelijke gebieden. Dat is minder interessant voor ons.’

Harde kanten
Does bevestigt de door Distrifood Dynamics verzamelde gegevens, maar zegt zelf niet zo met de ‘harde kanten’ van de groei van zijn keten bezig te zijn. ‘De branche houdt van cijfertjes, wij zijn meer met de zachte kanten bezig. Hoe kunnen wij een winkel van 200 meter uitbreiden naar 500 meter? Dat vinden wij een mooie sprong. Het is meer lokaal schaven en dan is het aardig dat er overal een mooie stijgende lijn inzit.’

Niet uitsluitend zonneschijn
Dat de formule groeit, staat als een paal boven water. Ekoplaza heeft vanuit de eigen organisatie een tweede projectmanager vrijgemaakt om verbouwingen te begeleiden. Het is overigens niet uitsluitend zonneschijn bij de formule. Does erkent bijvoorbeeld dat de omzet ‘iets achterblijft’ bij de ontwikkeling in meters. Volgens de meest recente cijfers uit Distrifood Dynamics was de omzet in 2013 €100 miljoen en steeg die door naar €117 miljoen in 2014. Dat komt neer op een vloerproductiviteit van rond de €100 per m2. Daarmee zit Ekoplaza fors onder de vloerproductiviteit van bestaande ‘reguliere’
supers, die meer dan het dubbele scoren, soms zelfs het driedubbele. Daar staan dan wel weer (veel) betere marges tegenover.

Ekoplaza maakt maaltijden van voedingsproducten die bijna over houdbaarheidsdatum zijn.

Ekoplaza maakt maaltijden van voedingsproducten die bijna over houdbaarheidsdatum zijn.

Hitlist van Albert Heijn
Does: ‘Maar ik hoor inderdaad dat wij en de viswinkels op de hitlist staan van Albert Heijn. Zij denken te groeien door zich te richten op onze klanten. Maar voor hen is het een kunstje. Bij ons is het de formule.’ Ekoplaza lanceerde daarvoor de campagne ‘Onbetaalbaar voordeel bij Ekoplaza’. Die campagne moet benadrukken dat de formule, in tegenstelling tot supermarkten, een fundamentele keuze maakt voor biologische producten. Does: ‘Overigens zijn wij blij met alle aandacht voor bewust en verantwoord eten, ook bij andere ketens. Dat zet ons als formule beter op de kaart.’

Verschillende experimenten
Om de formule verder te ontwikkelen experimenteert Ekoplaza onder meer met meer beleving in de aangesloten winkels en rondom het merk. Zo organiseerde Ekoplaza al eerder het biologisch lifestyle festival Ekotown en opende het in 2014 een conceptstore: van supermarkt tot eerlijke en verse producten voor thuis – uiteraard met een volledig biologisch assortiment – tot aan een beautysalon voor schoonheidsbehandelingen aan toe. Tevens had de winkel een speciale gecertificeerde Global Organic Textile Standard-kledinglijn made by Hans Ubbink en een salade- en koffiebar met lunchhoek.

Reageer op dit artikel