artikel

AH-franchiser Zweepe mist Beppie

Formules

AH-franchiser Zweepe mist Beppie
Ron Jansen

SIDDEBUREN – Albert Heijn moet minder focussen op prijs en indachtig de lijfspreuk, ‘Opdat wij niet vergeten voor wie wij werken’, zich weer richten op de klant. Dat zegt AH-franchiser Harry Zweepe.’ Albert Heijn zou zich omdraaien in zijn graf als hij zag wat er nu gebeurt.

Harry Zweepe verbouwde een jaar geleden zijn C1000 naar Albert Heijn. Hij raakte tegen de prognose in 20 procent 
omzet kwijt. Momenteel zit hij op zo’n 10 procent omzetverlies ten 
opzichte van de C1000-tijd. ‘Ik verwacht over een jaar of twee weer hetzelfde te draaien. Dat is een jaar langer dan ik verwachtte. Dat het langer duurt, ligt overigens niet 
alleen aan de ombouw. Daar speelt ook de economie een rol.’

Omzetverlies geen issue
Het omzetverlies is niet echt een issue voor hem. ‘Dat had ik ingecalculeerd.’ Wat hem wel zwaar op de maag ligt, is de houding van Albert Heijn ten opzichte van franchise-nemers en ten opzichte van de klant. Zweepe wil zijn verhaal, in tegenstelling tot wat gebruikelijk is bij AH-franchisers, wel aan Distrifood vertellen. ‘Ik zie dit als een manier om de boel op een positief kritische manier op te schudden. Bovendien heb ik het gevoel dat ik verwoord wat bij veel ondernemers leeft.’

Slagvaardig en ondernemend
Zweepe verwijst naar het beeldje van Beppie, dat voor het hoofdkantoor van Albert Heijn staat. Dat verbeeldt de spreekwoordelijke klant van AH en is in 1990 geschonken door Albert Heijn zelf. Op de sokkel staat de tekst ‘Opdat wij niet vergeten voor wie wij werken’. Het symboliseert de focus op de klant, waar AH ooit zo sterk in was. Nu hij een jaar franchisenemer is, vindt Zweepe het tijd om aan de bel te trekken. AH moet weer een slagvaardige en ondernemende 
organisatie worden waarin de klant centraal staat.

Waar komt dat gebrek aan slagvaardigheid uit voort?
‘Het is de arrogantie van de organisatie die zichzelf nog altijd perfect vindt. Het gaat er daardoor log en star aan toe. Ik hoor bijna wekelijks dat AH een mammoettanker is, die niet snel van koers is te brengen en zijn eigen weg gaat. Ze zijn er in Zaandam daardoor niet van overtuigd dat er sneller op de veranderende klant en de markt moet worden ingespeeld.’

Waardoor gebeurt dat niet?
‘Ze zijn kwaliteit en vernieuwing uit het oog verloren. Dat was het speerpunt dat ze groot heeft gemaakt. AH heeft de koelkast betaalbaar gemaakt en de kiwi naar Nederland gehaald. Die kwaliteiten zijn er niet meer, ze zijn een grijze muis geworden. De focus heeft een tijd op prijs gelegen, betaalbaar blijven. Dat heeft Van der Laan goed gedaan, maar het is uitgewerkt. AH moet niet alleen aan die prijsknop blijven draaien.’

Wat werkt volgens u dan wel?
‘Als je naar de markt kijkt, ben ik 
ervan overtuigd dat we aan de vooravond staan van een omslag. Een omslag waarin ‘Beppie’ kwaliteit en service weer boven prijs verkiest. Dan moet je jezelf daarmee onderscheiden. Breng over de 
bühne dat je de voor de juiste prijs de beste kwaliteit levert. Ga weer doen waar je de beste in was, het bijzondere bereikbaar maken.’

Er is toch al veel veranderd? De broodafdeling is vernieuwd en er zijn superfoods toegevoegd.
‘De broodafdeling is een goede zet geweest. Andere afdelingen kunnen daar een voorbeeld aan nemen. Whole-, super- en rawfoods zullen in mijn winkel nooit groot worden en ook daarvan denk ik: nu pas? 
Zitten ze te slapen? Ik was vorige week in Oostenrijk en daar zie je deze producten bij vrijwel alle 
supermarktketens al als huismerken. Als je kijkt naar de vernieuwde deli-afdeling mist die ook iets. Het is te kaal, biedt te weinig beleving. AH moet juist excelleren op dat soort groepen’

Gebeurt dat dan niet op de agf-afdeling?
‘Agf is een speerpunt bij AH en dat zie en proef ik ook wel. Naar eigen overtuiging zijn ze daarin de beste van Nederland, maar in de perceptie van de klant is dat tegenwoordig toch echt Lidl – en dat met een beperkt assortiment. Ik zit niet op zeventien verschillende soorten 
tomaten te wachten en mijn klanten al zeker niet. En waarom verkopen we het jaar rond een seizoensproduct als mandarijnen? Die zijn voor een deel van die tijd niet lekker. Ga weer terug naar het seizoen. Dat is goed uit te leggen, als je zegt alleen topkwaliteit te willen bieden.’


Moet AH vaker ‘een verhaal’ vertellen?

‘Iets soortgelijks speelde ook bij het brood. Ik kreeg de klacht van klanten dat diverse broodsoorten snel droog worden. Na lang navragen krijg je te horen dat dit komt doordat er minder of geen toevoegingen meer worden gebruikt. Eigenlijk is dat heel positief, maar vertel dat verhaal dan. AH durft geen echt statement te maken. Neem alle commotie rond kip. Daar zit AH alleen in de reactiestand. Profileer jezelf sterker, ook op zo’n kwetsbaar gebied. Vertel duidelijker wat je koers is en dat het voor een bepaalde datum niet mogelijk is. Draai er niet omheen. Nee, is ook een antwoord.’

Is het angst?
‘Ik denk een gebrek aan ondernemerschap. Loop voorop, zoals in het verleden. Een module ontwikkelen kost geld, maar als het niet loopt moet je er net zo makkelijk afscheid van durven nemen. Toon dat lef.’

Ziet u dat wel bij andere formules?
‘Ik heb helemaal niks met Jumbo, maar die formule toont wél lef en ballen. Het zijn ondernemers. Ik zie bij wijze van spreken voor me hoe de familie Van Eerd op zondagmiddag iets verzint en anderhalve week later ligt het in de winkel. De executie klopt niet altijd, maar ze zijn wel steeds vernieuwend. Ook Lidl bouwt door en opende onlangs een milieuvriendelijke viersterrenwinkel. Als eerste in Nederland. Als meest toonaangevende supermarkt had dat Albert Heijn moeten zijn.’

Hoe kan dat veranderen?
‘Onlangs zijn er nieuwe mensen in de directie aangesteld. Met trots wordt gemeld dat ze uit de eigen organisatie komen. Niks ten nadele daarvan, het zullen prima mensen zijn. Maar wellicht is het beter om ook eens nieuw bloed binnen te halen. Hoe wil je vernieuwen als je altijd in je eigen vijver zit te vissen?’

Heeft u uw kritiek en grieven al eens bij AH neergelegd?
‘Nee, ik heb dat nog niet zo direct gezegd. Het is samengevat een 
gevoel dat ook is gevoed door onder meer de regiobijeenkomsten. Daar wordt ook wel gediscussieerd, maar ik heb niet het gevoel dat men echt naar elkaar luistert.’

Hoe bedoelt u?
‘Franchisenemers en de organisatie lijken vooral tegenover elkaar te staan. Zoals nu met zo’n rechtszaak over de overgangsregeling. Let wel, ik word goed geholpen, dat wil ik benadrukken. Maar als de ervaring leert dat de overgangsregeling niet toereikend is, moet je een andere oplossing bedenken. Ze staan nu lijnrecht tegenover elkaar. Ik snap de discussie, AH wil zo min mogelijk betalen en de ondernemers willen zoveel mogelijk geld zien. Maar ik snap niet ze er niet uitkomen. Datzelfde geldt ook voor online 
activiteiten. Dat is al jaren een lastig punt. Het duurt te lang en er wordt geen beslissing genomen, dus gaan ondernemers dingen op eigen houtje doen. Daar zijn het ondernemers voor. Er moet toch een modus zijn te vinden waar franchisenemers mee kunnen leven? Ga met de ondernemersvereniging in een hutje op de hei zitten, tackle het en los het op. We moeten stoppen met het onderlinge gekrakeel en weer samen voor de klant gaan vechten, voor Beppie.’

Reageer op dit artikel