artikel

Opinie: fiscus past oude tactiek toe

Formules

Opinie: fiscus past oude tactiek toe

Zouden SdB-ondernemers echt zoveel frauduleuzer handelen dan al hun collega’s van andere formules in de branche?

Die vraag is actueel nu de Belastingdienst heeft vastgesteld dat bijna de helft van de 240 zelfstandige SdB-ondernemers in de periode sinds 2006 heeft gesjoemeld met de kassa. Volgens de Belastingdienst gaat om de hele periode 2006-2011 om een bedrag van 18,3 miljoen euro dat door SdB-ondernemers aan de belasting is onttrokken.

Simpel

De methodes waren betrekkelijk simpel: een retourknop is zo aangeslagen om geld in eigen zak te steken èn de omzet te verlagen. En de omzet van het extra kraampje voor de winkel voor die lekkere stroopwafels werd misschien ook niet helemaal ingeboekt. Het zijn trucjes die zo oud zijn als de weg naar Rome. Niks nieuws onder de zon.

Zouden ze bij de Belastingdienst weten dat bij nogal wat ondernemers de prijsverhogingen van agf altijd onmiddellijk werden verwerkt in de kassasystemen terwijl het verwerken van prijsverlagingen nog wel eens een dagje (of twee) later officieel werden doorgevoerd? En zouden ze bij de Belastingdienst ook weten dat fabrikanten soms geweldige bonussen betalen aan retailorganisaties voor displays die er in de helft van de winkels nooit staan? En dat dat heus niet alleeen bij SdB gebeurde.

Fiod

De Belastingdienst heeft in zes gevallen de dossiers overgedragen aan de Fiod voor strafrechtelijke vervolging. Die ondernemers hebben het (veel) te bont gemaakt. De rest van de 120 SdB-ondernemers kan een naheffing tegemoet zien. Rest de vraag waarom het de SdB-ondernemers zijn die zo hard zijn aangepakt. Zou het ermee te maken hebben dat het om een formule gaat die niet meer bestaat? Dat is wel zo handig, want het bespaart de Belastingdienst (en de Fiod) een heleboel extra juridische rompslomp. Ga maar na: hoofdkantoren moeten weten van frauderende ondernemers. De automatiseringssystemen zijn tegenwoordig immers zo met elkaar verknoopt dat ze op het hoofdkantoor bij wijze van spreken elke handeling van een individuele ondernemer kunnen volgen. Maar in de impliciete beschuldiging van hoofdkantoren hebben ze bij de Belastingdienst natuurlijk geen zin.

Truc

En er is misschien nog wel wat anders. Er wordt een oude truc van stal gehaald. Schakel de media (in dit geval De Telegraaf) in en laat een waarschuwing uitgaan naar supermarktondernemers. Die luidt: Denk erom, wij hebben u goed in de gaten, dus bedonder de boel niet want dat kost u een hoop geld. Andere ondernemers dan kruideniers zullen zich misschien nu ook achter de oren krabben en hun leven beteren. Dat is pure winst voor de dienst. En het scheelt straks een boel werk en dus geld.

Reageer op dit artikel