artikel

Je rijk bezuinigen?

Formules

Je rijk bezuinigen?

Loonkosten zouden volgens bureau Marshoek niet hoger mogen zijn dan tussen de 7,5 en 8 procent van de omzet.

Heel veel supermarkten halen dit niet. Pijnlijk, omdat loonkosten de helft van de kosten van de exploitatie van een supermarkt uitmaken (exclusief inkoop dus) en bijna 100 procent van de te beïnvloeden kosten door een ondernemer. Het is een nogal verregaande conclusie. Het onderzoek verdient dan ook discussie.

De grootste fout

De grootste fout zou zijn om de conclusies van Marshoek meteen te vertalen als een licentie om uren te schrappen. Dat zou zelfs schadelijk kunnen zijn. In crisistijd kan een supermarkt immers terrein winnen door juist in personeel te investeren om de grootste concurrent aan te vallen. In de kern biedt die concurrent, de horeca, immers maar één product, gastvrijheid, en dat zijn mensen. Niet voor niets werkt AH dan ook in de grotere AH XL-winkels met gastheren.

Rijk bezuinigen

Er is nog een punt: in mijn hele carrière ben ik niet één ondernemer tegengekomen die zich rijk heeft bezuinigd. Er is niks mis met hogere loonkosten, mits gekoppeld aan hogere doelstellingen. Of is het gros van de supermarkten de eigen business botweg aan het uitmelken? Een mooie ambitie en perspectief zijn dat dan.

Reageer op dit artikel