artikel

Georganiseerde onverantwoordelijkheid

Formules

Georganiseerde onverantwoordelijkheid

Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) weigert de namen te noemen van supermarkten waar resistente bacteriën op vlees zijn gevonden. Stichting Wakker Dier probeerde deze week via de rechtbank het verstrekken van de gegevens af te dwingen.

Het is een bericht dat schijnbaar soepeltjes door de maalstroom van het nieuws glipt. Deze week schoof ik op uitnodiging aan bij de wetenschappelijke raad voor integrale duurzame landbouw en voeding. Dat is een behoorlijke mondvol voor een handjevol wetenschappers achter de tafel. Hun boodschap is hard: ‘Landbouw is niet duurzaam, en voedsel is niet gezond.’ Volgens de raad is de voedselketen opgesplitst in schakels die allemaal gespecialiseerd zijn in een deel waardoor de blik op het geheel ontbreekt.

Georganiseerde onverantwoordelijkheid

De raad spreekt van een ‘georganiseerde onverantwoordelijkheid’. Het leidt ertoe dat resistente bacteriën die zijn ontstaan in de veehouderij via de schappen van de supermarkten de ziekenhuizen hebben bereikt. De boodschap van de raad is echt hard. Ze spreken van een verkeerde ‘margeverdeling’ in de keten. Eigenlijk zeggen ze dat supermarkten toestaan dat elders in de keten rotzooi ontstaat als de marge maar overeind blijft. Het stemt tot nadenken.

Reageer op dit artikel