artikel

Leo Zwemt

Formules

Leo Zwemt

Deze week spreek ik met Leo. Leo is een simpel maar aardig mens, daarmee is het wel gezegd. Woorden kan hij lezen, maar teksten begrijpen is moeilijk.

Leo houdt ook van structuur in zijn werk. Niet te veel veranderingen, niet te veel afleiding, zo is Leo op zijn best. Leo werkte 21 jaar bij een grootbakker. Nu is hij ontslagen. Hij heeft begrepen dat hij ‘te duur’ is. Met hem is nog een tiental mensen ontslagen. Ze zijn vervangen door Poolse mensen, hoor ik.

Leo maakt er een geldgebaar bij met duim en wijsvinger. Hij vindt het naar dat het zo gaat. Zijn begeleidster, Marijke, zo vertelt hij mij, gaat midden september bellen voor hem. Zodat hij elders een plek vindt. Weer een plek met structuur. Vleeswaren, dat lijkt hem wel wat. Leo houdt de moed erin.  ‘Er komt een tekort aan arbeiders over tien jaar’, zo weet hij mij te vertellen. ‘Dan hebben ze me weer hard nodig.’

Leo zit nu thuis. Heeft best moeite om zijn dagen te vullen. Hij loopt hard en zwemt. Marijke kan nog niet voor hem aan de slag. Het is vakantietijd.

Hoeveel inkopers denken aan Leo en Marijke als ze brood of andere producten weer puur op macht inkopen?

P.S. Om Leo en Marijke te beschermen gebruik ik niet hun echte naam.

Peter Garstenveld

hoofdredactie

Reageer op dit artikel