artikel

C1000 heeft meer wisselgeld

Formules

C1000 heeft meer wisselgeld

De vijf winkels die C1000 van de NMa moet doorverkopen aan de concurrentie, geeft de formule wat meer ademruimte in de onderhandelingen met Ahold.

Bij de verkoop van het meerderheidsbelang aan CVC heeft Ahold in 2008 het recht bedongen op de overname van maximaal 36 winkels, indien er in de periode tot 22 april 2011 bij Schuitema sprake zou zijn van een ‘belangrijke acquisitie’. Ahold heeft steeds laten weten dat het Schuitema aan die overeenkomst zal houden. Een definitieve lijst laat sindsdien op zich wachten. Dick Boer onderstreepte gisteren na het bekendmaken de cijfers van Ahold over het vierde kwartaal nog eens dat een definitieve uitkomst niet in zicht is. ‘We discussiëren met elkaar over een oplossing’, aldus Boer.

Opties

De beslissing van de NMa zorgt er voor dat C1000 wat meer opties heeft, wanneer de supermarktketen daadwerkelijk over de brug moet komen met een aantal winkels. C1000 heeft er door de beslissing van de NMa vijf marktgebieden bij om te zoeken naar zwakke broeders voor de (voorlopige) Ahold-lijst. Een sterke Super de Boer wordt in de armen gesloten, het wisselgeld voor Ahold is de minst presterende C1000 in de directe omgeving. Ahold heeft de zwakste schakels maar te slikken, het is immers C1000 die de lijst mag opstellen.

Vragen

Ondertussen wordt de situatie er voor de SdB-ondernemers in de vijf marktgebieden, Beneden-Leeuwen, Bennekom, Bunschoten-Spakenburg, Damwoude en Westerbork, niet duidelijker op. Dat weet ook Super de Boer-ondernemer Jan van Wincoop uit Bunschoten-Spakenburg. ‘Ik weet eigenlijk nog niets. Dat is wel frustrerend, omdat je er voortdurend mee bezig bent. Bovendien hangt ook de Ahold-optie nog boven de markt. Daarnaast weet ik niet of C1000 de voorkeur geeft aan mijn winkel of aan de twee winkels van collega Zoetelief. Er zal er een verkocht moeten worden. We moeten afwachten en zullen vanzelf wel horen wat de bedoeling is.’ Voor hem zijn er vandaag weer vragen bijgekomen, terwijl hij juist wacht op antwoorden.

Reageer op dit artikel