artikel

Bezopen

Formules

Bezopen

Het kabinetsplan om jongeren onder de zestien die alcohol drinken te beboeten, ontmoet weerstand van PVV en PvdA. De gedoogpartner noemt het plan ‘onnodig’, terwijl de oppositiepartij stelt dat vooral kinderen de klos zullen zijn. Maar waarom zou je kids die naar de fles grijpen niet aanpakken?

Iedereen is het er over eens is dat drankmisbruik onder jongeren moet worden teruggedrongen. Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat alcohol voor de jeugd zeer schadelijk is. Hoe eerder zij beginnen met drinken, des te groter de kans op hersenbeschadiging en verslaving op latere leeftijd.Wettelijk is vastgelegd dat personen vanaf zestien jaar zwak-alcoholhoudende drank mogen kopen, voor sterke drank is dat vanaf achttien jaar. Tegenwoordig geldt bovendien in de supermarkt een legitimatie-eis tot twintig jaar.

Steekproeven

Maar uit verschillende steekproeven blijkt dat jongeren zich door die wettelijke bepalingen niet laten tegenhouden. Die drank bemachtigen ze toch wel, zo blijkt. Daarbij gaat de beschuldigende vinger tot nu toe consequent naar de verkoper. Die had (beter) moeten controleren op leeftijd. Ongetwijfeld laten winkeliers hier steken vallen. Soms zelfs uit laksheid. Reden om hen te blijven wijzen op hun plicht.

Strafbaar

Supermarkten, met het CBL voorop, pleiten er echter al jaren voor om het kopen van drank door minderjarigen strafbaar te maken. En terecht, uiteindelijk gaat het maar om één ding: het aantal jongeren dat te jong drinkt terug te dringen. Supermarkten zijn geen opvoeder. De overheid wel.

 

 

Reageer op dit artikel