artikel

Alleen maar slachtoffers

Formules

Alleen maar slachtoffers

Bijna drie supermarkten per dag hebben te maken met een kraak. Het zijn onthutsende cijfers die Distrifood print vandaag bekendmaakt.

Het beroerde is: we lijken er aan gewend. Een inbraak is een gevalletje bedrijfsrisico. Het schrijnt, het irriteert, maar is ongrijpbaar. Inwendig vloekend ga je verder. Als je even op je stoel gaat zitten en erover nadenkt, dan sta je echter toch op met gebalde vuisten. Wie heeft het recht om jouw supermarkt binnen te treden?

Die woede en die onmacht zijn volkomen begrijpelijk. Ze zijn echter ook gevaarlijk, getuige de gebeurtenissen in Moerkapelle.

Extra Klappen

Een overval loopt daar uit de hand. Een dader krijgt een gereedschapskist naar zijn hoofd geworpen en misschien extra klappen. Hij sterft. Daarmee wordt – of we het willen of niet – een dader ook slachtoffer. De slachtoffers zijn op hetzelfde moment ineens daders in een bizarre reeks van gebeurtenissen.

Nogmaals, woede en onmacht zijn begrijpelijk. Maar is een daad uit woede dan ook terecht? Ik hoop dat een rechter met veel wijsheid hierover een oordeel velt. Ik hoop verder dat iedereen zal inzien dat deze zaak meer slachtoffers dan daders kent. Dat is aan het eind van de rit altijd een treurige constatering.

 

 

Reageer op dit artikel