artikel

De overval-epidemie

Formules

De overval-epidemie

Op Twitter wordt het plegen van een overval al afgekort tot een ov-tje doen. Gewapende overvallen zijn een ware plaag voor de detailhandel en deze week gepresenteerde cijfers geven ook weinig hoop voor de nabije toekomst.

Supermarkten zijn met hun grote, jonge personeelsbestand en relatief grote hoeveelheid contant geld een aantrekkelijk doelwit voor overvallers. Deze zijn, zo weten we uit ander onderzoek, steeds jonger en gewelddadiger. Daarmee is de overvalproblematiek op dit moment één van de belangrijkste kwesties in de supermarktbranche. Deze week werden er weer cijfers gepresenteerd. Het aantal overvallen is in de afgelopen jaren met meer dan de helft toegenomen. Tegelijkertijd is het oplossingspercentage gekelderd van 35 naar 23 procent. Een dubbele slag in het gezicht van winkelpersoneel. Niet alleen krijgen ze veel vaker bezoek van criminelen, de kans dat ze worden opgepakt is bovendien nog een stuk lager.

Dirk

Veiligheidsmanager Henk Baars van Dirk van den Broek noemde in de Volkskrant terecht ‘pakkans de beste vorm van preventie’. Als het overgrote deel van de overvallers de buit ongestoord kan uitgeven aan scooters, juwelen, luxe-artikelen, uitgaan en andere vormen van vermaak, steekt dat ongetwijfeld weer mensen in hun omgeving aan om hetzelfde te proberen. Daarmee praten we niet langer over een plaag, maar over een epidemie. Als de jonge overvallers dan worden gepakt, valt de straf ook nog wel mee. Minderjarigen zitten gemiddeld minder dan een jaar. Meerderjarigen tot drie jaar. Bovendien zijn jeugdinstellingen en gevangenissen vooral een hogeschool van de misdaad, waar je ervaringen kunt uitwisselen, contacten kunt opdoen en als een hardere crimineel weer naar buiten komt. In de periode dat ze vastzitten kunnen ze echter in ieder geval niemand lastigvallen.

Screenen

Op dat vlak is het goed nieuws dat de strafmaat voor overvallen wordt verhoogd. Supermarkten zullen verder vooral moeten blijven investeren in preventie. Goed screenen van personeel om hulp van binnenuit te voorkomen, de hoeveelheid contant geld zo laag mogelijk houden en dit actief communiceren en goede camera’s om de pakkans te vergroten. Helemaal voorkomen is onmogelijk. Maar zoals de bankoverval in Nederland intussen door goede beveiliging en andere vormen van preventie een zeldzaamheid is geworden, kunnen criminelen wel een andere richting op worden gestuurd. Het is niet voor niets dat het aantal overvallen op huizen in de afgelopen twee jaar al flink is gestegen. De maatschappij wordt er dan ook waarschijnlijk niet veiliger op, de supermarkt wel.

Reageer op dit artikel