artikel

Wie misleidt wie nou eigenlijk?

Formules

Wie misleidt wie nou eigenlijk?

Wakker Dier en Varkens in Nood zijn deze week door de mand gevallen. Waar de één (Wakker Dier) roept dat supermarktinkopers beter vlees uit Nederland kunnen halen, zegt de ander (Varkens in Nood) het tegenovergestelde.

Wakker Dier voert al enige tijd actie tegen C1000, omdat die goedkoop varkensvlees uit Duitsland zou halen. De dierenclub stelt dat inkopers beter eerst in Nederland vlees kunnen kopen, omdat het in ons land beter is gesteld met het dierenwelzijn én met de arbeidsvoorwaarden van medewerkers in de vleesindustrie.

Citaat uit een persbericht van 10 augustus 2010 van Wakker Dier: ‘Supermarkten aarzelen niet om elders in te kopen als dat een paar centen goedkoper is, ongeacht het dierenwelzijn. Zo wordt een deel van het varkensvlees door supermarkten gehaald uit Duitsland, waar de varkens in krappe hokken zitten die in Nederland allang verboden zijn.’

Varkens in Nood

Wat schetst de verbazing als Varkens in Nood deze week ineens met een heel andere visie komt. Varkens in Nood diende deze week een klacht in tegen Vlees.nl, omdat die de consument zou misleiden over het dierenwelzijnsgehalte van Nederlands vlees.

Citaat uit het bijbehorende persbericht van Varkens in Nood van 13 september 2010: ‘Uit verschillende wetenschappelijke publicaties blijkt echter dat Nederland nauwelijks boven de minimale Europese norm uitkomt wat betreft welzijnseisen. Koplopers zijn landen als Zweden, Denemarken en Duitsland.’

Misleiding

Dat er controverses bestaan tussen vleesliefhebbers en vegetariërs is al lang geen nieuws meer, maar dat gelijkgestemden het nu ook al niet meer met elkaar eens zijn, geeft toch wel te denken. En dat nog wel in een week die Varkens in Nood heeft uitgeroepen tot Week van de Vleeswaarheden

De onderkop van de anti-vleescampagne van Varkens in Nood (‘een wereld aan variatie’) is in dit geval overigens dan wel weer toepasselijk.

Misschien is het voor de organisaties goed om in eigen kring orde op zaken te stellen en de feiten goed op elkaar af te stemmen, voordat zij beschuldigingen aan derden uiten over misleiding van de consument. De verschillende opvattingen van Wakker Dier en Varkens in Nood over waar ons vlees al dan niet vandaan te halen, rieken daar immers ook sterk naar.

Reageer op dit artikel