artikel

Iedereen scoort met het WK

Formules

Iedereen scoort met het WK

Nu het WK achter ons ligt, is het tijd om conclusies te trekken. Werkelijk iedereen heeft de afgelopen weken gescoord. Op de valreep doen de Christenunie en Stap dit ook. Zij ergeren zich aan de rol van Heineken bij de huldiging van Nederland. De grote winnaar blijft echter de Fifa.

De heldenontvangst van Oranje na de tweede plaats in Zuid-Afrika was verrassend. Terwijl de internationale media de mannen van Bert van Marwijk uitmaakten voor beesten die een slachtveld hebben aangericht, werden ze door de hossende massa’s langs de grachten en op het museumplein geadoreerd. De spelers vonden het schitterend en genoten met volle teugen. Letterlijk en figuurlijk, want sommige spelers hadden op de tropische middag heerlijke pullen koud Heineken-bier in hun handen.

Kamervragen

Heel Nederland tevreden, zou je denken. Maar dat is natuurlijk niet zo. De aanwezigheid van het bier schoot in het verkeerde keelgat bij het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (Stap) en bij de Christenunie. Die stoorden zich in ernstige mate aan de grote pullen bier die Heineken bij de huldiging inzette. Een kamerlid van de Christenunie ging zelfs zo ver om hierover Kamervragen te stellen. Gelukkig wel aan een demissionair kabinet.


Bavaria

Voor Stap en de Christenunie levert de kritiek op Heineken weer een beetje extra publiciteit op bij hun achterban. Daarmee scoren zij op de valreep ook nog een beetje met het WK. Heineken scoort dankzij de onnodige ophef ook nog een doelpunt, wat mooi meegenomen is na de vele free publicity voor concurrent Bavaria. Zo zijn er in deze finale van het wereldkampioenschap alleen maar winnaars.


Fifa

De grote winnaar blijft echter de Fifa. De voetbalorganisatie houdt honderden miljoenen over aan het WK in Zuid-Afrika en kreeg vanuit Nederland de garantie dat Nederland fiscaal de loper uitrolt voor de voetbal-bobo’s. Geen omzetbelasting voor de Fifa in supermarkt, hotel of waar dan ook. Nederland is daar niet uniek in, de Fifa krijgt dat iedere vier jaar voor elkaar, waar ze ook zijn ter wereld. Dan win je altijd, ongeacht de uitslagen van de wedstrijden.

Reageer op dit artikel