artikel

Er geen pepernoot van snappen

Formules

Er geen pepernoot van snappen

C1000 Mulder in Beilen is sinds deze week begonnen met de verkoop van pepernoten. Geen nuchtere Drent die daar wakker van ligt, maar buiten de provinciegrenzen snappen ze er geen pepernoot van.

C1000 levert de pepernoten pas vanaf volgende maand, maar C1000-ondernemer Tinus Mulder had geen zin om hier op te wachten. ‘Ik heb ze zelf ingekocht. Onze klanten zijn razend enthousiast. Met al die regen krijgen mensen er vanzelf trek in’, kirt Mulder in het Algemeen Dagblad over het succes van het snoepgoed. Hij blij, klant blij, geen vuiltje aan de lucht.

Winterse gevoel

De zomerse lancering van de pepernoot in Beilen wekt echter ook wrevel. Zo klaagt een marketingmanager van Bolletje in dezelfde krant over het fenomeen pepernoten in augustus. ‘Dat doet afbreuk aan het winterse gevoel dat er echt bij hoort. Leg ze pas in het najaar in de winkels’, aldus de spreekbuis van Bolletje.

Helemaal gek

Er zijn zelfs mensen die de actie van Mulder zien als een aanslag op tere Drentse kinderzieltjes. ‘Als jongens en meisjes tussen pakweg 4 en 6 jaar dat snoepgoed zien, denken ze: ‘Hé, Sint is weer in het land’. Daar worden ze druk en ontzettend onrustig van. Als dat eventjes duurt, is dat niet erg. Maar het is pas over ruim 3 maanden 5 december! Tegen die tijd zijn de kinderen helemaal gek geworden; vooral als ze autistisch zijn, of ADHD hebben, zijn ze niet meer te beheersen’, zegt hoofdredacteur Justine Pardoen van Ouders Online, een internetforum voor ouders.

Incontinentieluiers

Pardoen vindt zelfs dat de pepernoot tot half november achter slot en grendel moet blijven. ‘Liggen ze toch al eerder in de winkel, leg ze dan in een hoekje bij de incontinentieluiers. Dan zien kinderen ze tenminste niet meteen.’ Pepernoten camoufleren met incontinentieluiers, je moet er maar opkomen. In Duitsland geen discussie over zogenaamd winterassortiment. Daar ligt het kerstgebak al in de winkels. Geen ADHD-goeroe die de behoefte voelt om daar harde noten over te kraken.

Reageer op dit artikel