artikel

Biologisch is wél gezonder

Formules

Biologisch is wél gezonder

Over de vraag ‘is biologisch gezonder?’ is een stammenstrijd gaande, waarbij voor- en tegenstanders elkaar met tal van argumenten bestoken. De Gezondheidsraad pleit in het voordeel van de tegenstanders.

 

Op het moment dat de Taskforce Biologische Marktontwikkeling meldt dat de bio-omzet in de Nederlandse supermarkten met 12 procent is gegroeid, stelt demissionair LNV-Minister Verburg op basis van onderzoek van de Gezondheidsraad dat het met de huidige staat van de wetenschap niet is aan te geven of biologisch daadwerkelijk gezonder is.

Koren op de molen van biosceptici, die niets ophebben met alle aandacht (en subsidies) die naar de ontwikkeling van biologische voeding gaat. Het oordeel van Verburg is echter louter gebaseerd op de constatering dat er geen wetenschappelijk bewijs kan worden geleverd voor de stelling dat biologisch inderdaad gezonder is dan gangbaar.

Los van het feit dat wetenschappelijk bewijs vooralsnog ontbreekt om biologisch als gezonder te betitelen, is het wél een feit dat er bij het gebruik van bestrijdingsmiddelen altijd residuen achterblijven in de voeding. Daar komt nog bij, dat biologische ketens dierenwelzijn verbeteren en de milieubelasting minimaliseren.

Om deze redenen is biologische voeding wel degelijk gezonder. Biosceptici die met de brief van Verburg in de hand biologische voeding doodverklaren, bewijzen de maatschappij een slechte dienst.

 

 

 

Reageer op dit artikel