artikel

Dertien in een dozijn

Formules

Dertien in een dozijn

De Europese Unie heeft regelgeving in voorbereiding die de verkoop van artikelen per dozijn verbiedt. Terwijl de verschillende partijen in Nederland rond de verkiezingen nog een vermindering van de regeldruk beloofde, komt Europa weer met nieuwe regels die het vrije ondernemerschap beknotten.

De Britten moeten traditioneel al weinig hebben van regelgeving uit Europa. In het Britse vakblad The Grocer worden dan ook bijna onvertaalbare termen als ‘bonkers’ gebruikt om de nieuwe regels te omschrijven. De marktkoopman die tot aan de hoogste instantie in Europa doorprocedeerde omdat hij de traditionele Britse gewichtsmaten wilde blijven gebruiken in plaats van de Europese kilo’s en grammen groeide een paar jaar geleden uit tot een nationale held.


Folklore

Daar kon nog worden gesproken van een stukje folklore van die excentrieke Britten daar op hun eiland. De Nederlandse media berichtte regelmatig vol ironie over het achterhoedegevecht van de marktkoopman. Deze nieuwe wetgeving heeft echter veel meer impact. Niet langer zouden winkels twaalf eieren in de aanbieding kunnen doen voor een vaste prijs, tien broodjes in een zak of vier appels in het plastic. Iedere verpakking zal apart moeten worden afgewogen en geprijsd. Een enorme kostenpost.


Schnitzels en huilpartijen

De nieuwe regelgeving uit Europa zou zelfs een einde kunnen maken aan multipack-aanbiedingen. Vijf chocoladerepen halen, drie betalen. Europa wil met de regels de rechten van consumenten beschermen. Die hoeven niet langer te turen in welk cellofaanbakje met plastic de grootste appels verpakt zijn. Het doet denken aan huilpartijen in restaurants als twee kinderen de schnitzel hebben besteld en het ene kind een kleiner exemplaar geserveerd krijgt als de andere.


Eurocrats

In supermarkten wordt niet veel gehuild. Daar zorgen eenheidsprijzen voor twaalf eieren, vier appels en dergelijke juist voor duidelijkheid. Voor zo ver bekend is er ook geen actiegroep van boze consumenten die bij de Europese Unie heeft gedemonstreerd om deze nieuwe regelgeving af te dwingen. Het komt allemaal uit de koker van het ambtenaren, die in de Britse media met dedain worden aangesproken als Eurocrats.


Regeldruk verminderen

In Nederland is kritiek op Europa grotendeels beperkt tot schreeuwpartijen als PVV en SP. Met het goedkeuren van de tot Verdrag van Lissabon omgedoopte Europese Grondwet heeft het parlement in Nederland weer een aantal bevoegdheden doorgeschoven naar Brussel. De beloftes van veel politieke partijen rond de verkiezingen deze maand om de regeldruk voor ondernemers te verminderen was dan ook een loze. Voor iedere geschrapte Nederlandse regel komt wel een Europees voorschrift in de plaats.


Beknotten

In dit geval is het regelgeving. die ondernemers en bedrijven beknotten in hun vrijheid en die geen vooruitgang betekenen voor klanten. Wellicht kunnen de 26 Nederlandse vertegenwoordigers in het 736 zetels tellende parlement hier nog iets aan doen.

Reageer op dit artikel