artikel

AH-schapkaartjes verdienen een kans

Formules

AH-schapkaartjes verdienen een kans

Albert Heijn is in Amersfoort een test gestart met elektronische schapkaartjes. Op deze manier worden de prijzen van agf-producten verlaagd, wanneer de verkoop achterblijft. Dit om derving tegen te gaan. Kortingen lopen hierbij op tot 20 procent. De panelleden van Distrifood’s Winkelierspanel verschillen van mening over dit initiatief.

De meeste Albert Heijn-ondernemers zijn enthousiast over de test. ‘Als de kwaliteit nog goed is, is de klant gevoelig voor de prijs, dus zal de verkoop stijgen en de derving dalen. In het kader van bewust met voedingsmiddelen omgaan, is het altijd beter om te verkopen dan om weg te gooien’, aldus een AH-ondernemer uit Zuid-Holland. Een Coop-ondernemer uit Gelderland denkt er hetzelfde over. ‘Ik geloof zeker dat dit werkt. Je kunt hierdoor de klant sturen en ik verdien liever iets dan niets op de producten die anders in de container verdwijnen.’

Scepsis

Toch heerst er ook enige scepsis. Een aantal panelleden vreest dat klanten speciaal gaan wachten tot het moment dat de prijzen worden verlaagd. Bijvoorbeeld een AH-ondernemer uit Noord-Holland. ‘Wanneer ze hier lucht van krijgen, wachten klanten tot op het laatste moment.’ Volgens een Friese Coop-ondernemer geeft AH op deze manier een verkeerd signaal af naar de klant. ‘Je krijgt ontevreden klanten op de momenten dat je de prijs net hebt verlaagd. Daardoor ontstaat onrust. Het lijkt net of je normaal dus te duur bent.’ Een Gelderse C1000-ondernemer denkt echter dat dit geen probleem hoeft te zijn. ‘Wanneer hierover geen extra communicatie is, dan zal de klant het als gewone prijs zien en er verder niet op letten.’

Maag

Ahold-directeur Dick Boer zit niet in zijn maag met dergelijke negatieve gevolgen. Als voorzitter van het CBL moet hij verder kijken. Op de vraag of het verstandig is dat supermarkten oproepen tot minder voedselverspilling, aangezien dit omzet kan kosten, antwoordde Boer onlangs: ‘Desnoods kost ons dat maar omzet.’ Zo is het maar net. Ieder initiatief tegen derving verdient een kans, ook de schapkaartjes.

Reageer op dit artikel