artikel

Snel een einde maken aan zondagschaos

Formules

Snel een einde maken aan zondagschaos

De verkiezingen voor een nieuw parlement kunnen niet snel genoeg komen. 9 juni, de dag die nu is geprikt, zou eigenlijk 6 mei moeten zijn. Samen met de Britten. Dan kan de nieuwe regering eindelijk een einde maken aan de zondagschaos voor de Nederlandse supermarkten.

De Britten hoeven in elk geval die chaos niet meer op te ruimen. Daar kunnen supermarkten op zondag open zijn als ze dat willen. En dat willen ze daar allemaal. Hoe langer de verkiezingen op zich laten wachten, des te meer chaos in Nederland. De afgelopen week maakten een aantal voorbeelden weer duidelijk, dat het hier een grote puinhoop is.

Oneerlijk

In Deventer wil de rechter drie Plus-ondernemers en een Dirk van den Broek nog niet zien die op zondag open zijn zónder vergunning. Het Openbaar Ministerie zegt meer tijd nodig te hebben om die ondernemers te vervolgen.

Onduidelijk

De gemeente Tiel moet van de gemeentelijke bezwarencommissie de vergunningsprocedure voor zondagsopenstelling voor supermarkten overdoen. Zodoende krijgen een Albert Heijn en een Lidl in Tiel voorlopig geen vergunning. De uitspraak is een overwinning voor de plaatselijke Coop en C1000. De bezwarencommissie zet vraagtekens bij de manier waarop de gemeente voor AH en Lidl heeft gekozen.

Hoger beroep

En in Amsterdam gaat een groep winkeliers in hoger beroep tegen het feit dat de gemeente heeft bepaald dat alle winkels op zondag open mogen. De Amsterdamse raad heeft de complete hoofdstad als toeristisch gebied aangewezen, waardoor alle winkels open mogen.

Maak open!

Bestuurlijk Nederland weet dus niet wat te doen met de zondagsopening, zo werd deze week eens te meer duidelijk. De mensen die de supermarkten zondag willen bezoeken, weten het wel. Maak open die winkel! Bestuurlijk Nederland heeft het zichzelf moeilijk gemaakt door samen te regeren met een kleine partij die tegen de zondagsopening is. De wond ettert goed. Zelfs Europa vindt dat wat Nederland nu doet, eigenlijk niet door de beugel kan. De verkiezingen moeten aan de bestaande verhoudingen een einde maken en daarna één duidelijke landelijke regeling vaststellen.

Reageer op dit artikel