artikel

En nu even serieus over paardenfrikandellen

Formules

En nu even serieus over paardenfrikandellen

En daar zijn ze weer. De dierenvrienden van Wakker Dier. Ditmaal om fabrikanten te vragen om alsjeblieft géén paardenvlees meer in de frikandellen te stoppen. Volgens een ‘undercover’ onderzoek in Brazilië en Mexico zou namelijk blijken dat het vlees afkomstig is van ondervoede en mishandelde paarden uit Latijns-Amerika. Even voor de goede orde: undercover onderzoek in Brazilië en Mexico???

Brazilië heeft een oppervlakte van ruim 8,5 vierkante miljoen kilometer! Is dat veel, vraagt u zich misschien af? Nou… Nederland heeft een oppervlakte van 41.500 vierkante kilometer. Reken maar uit: Brazilië is dus 200 (!) keer groter dan Nederland. Heel Europa past zelfs in Brazilië en dan nóg houd je land over.

Mexico heeft een oppervlakte van bijna twee miljoen kilometer, wat het land dus nog altijd 50 keer groter maakt dan Nederland.

Tromsø – Algiers

Waar heeft dat ‘undercover’ onderzoek dan precies plaatsgevonden? Laten we voor het gemak stellen ‘ergens’ in Brazilië. Maar tussen Zuid- en Noord-Brazilië ligt een afstand van 4.000 (!) kilometer. Dat is dezelfde afstand als van Tromsø (Noord-Noorwegen) naar Algiers in Afrika.

Goed, met dat gegeven in het hoofd: Stel: Wakker Dier voert ergens tussen Tromsø en Algiers een soortgelijk ‘undercover’ uit naar het welzijn van varkens en ergens er tussenin wordt een filmpje gemaakt van een paar schijnbaar mishandelde biggen, kun je zo’n ‘onderzoek’ dan serieus nemen? Denk het niet. Waarom wordt dit ‘onderzoek’ dan wel zo gepresenteerd?

Nog iets: Wakker Dier spreekt van ‘veel’ paardenvlees dat afkomstig is van mishandelde en ondervoede dieren. Hoezo veel? Hoeveel bedoelen ze precies? Brazilië en Mexico tellen miljoenen paarden. Welke van die paar miljoen zijn dan in die 8,5 miljoen vierkante kilometer met een undercover camera gefilmd?

Rotterdam

Daarnaast meldt Wakker Dier plompverloren dat Nederland jaarlijks 11 miljoen kilo paardenvlees importeert. Hiermee suggererend dat wij Nederlanders grootverbruikers zijn van paardenvlees. Da’s natuurlijk niet waar.

Wakker Dier ‘vergeet’ namelijk voor het gemak te vermelden dat Rotterdam doorvoerhaven is voor heel Europa. Dus féitelijk kloppen de cijfers wel, maar in de praktijk verdwijnt het meeste paardenvlees naar andere landen en belandt slechts een fractie in onze frikandellen. Wakker Dier goochelt echter graag met feiten. Er is toch bijna niemand die het nuanceert.

Gezond

Okay, al zou Nederland massaal paardenvlees verwerken, so what?

Paardenvlees is een van de meest gezonde vleesproducten. Het is rijk aan ijzer en mineralen. Vroeger schreef de dokter zelfs paardenvlees voor om zieke mensen aan te laten sterken. Paarden hebben daarnaast doorgaans een prima leven gehad en worden niet zoals varkens of runderen gefokt voor het vlees.

Laten we elkaar dus alsjeblieft niet de kop gek maken door een paar dierenactivisten uit Amsterdam die eigenlijk toewerken naar hun ultieme doel. En dat is dat we helemaal geen vlees meer eten.

Frikandelletje iemand?

Reageer op dit artikel