artikel

Lidl lichtend voorbeeld voor Aldi

Formules

Lidl lichtend voorbeeld voor Aldi

De tijd dat de organisatie achter Lidl zo gesloten was als een oester lijkt voorbij. De discounter die lange tijd zweeg als het graf, heeft sinds kort de kunst van het communiceren ontdekt.

Lidl staat bekend om twee dingen: lage prijzen en de harde hiërarchische cultuur. Nadat de discounter in 1973 zijn eerste filiaal in Ludwigshafen opende, werd al snel duidelijk dat het kunstje afkeek van grote broer Aldi. Dat betekende voor de werknemers: mond houden, hard doorwerken, niet zeuren. De afgelopen jaren sijpelden de soms nare gevolgen van die werkwijze naar buiten. Zo werd duidelijk dat het bedrijf zijn personeel in Duitsland met verborgen camera’s in de gaten hield en in april vorig jaar moest directeur Frank-Michael Mros gedwongen opstappen na publicaties in het weekblad Der Spiegel over het systematisch volgen van de ziektegeschiedenis van het personeel.

Donkere imago

Dat donkere imago lijkt de discounter nu langzaam maar zeker van zich af te schudden. Lidl startte eind vorig jaar in Nederland met een duurzaam charmeoffensief, besloot alleen nog maar fairtrade varianten van chocoladeletters te verkopen en zag het afgelopen jaar veel eigen producten als eerste eindigen in diverse consumententests. De nieuwe koers van Lidl ging ook niet onopgemerkt aan de leden van Distrifoods winkelierspanel voorbij. Tweederde van de ondervraagden was het eens met de stelling dat Lidl zich ontwikkelt tot een geduchte concurrent van de service-super, onder meer vanwege het toevoegen van margerijk vers.

Ontwikkeling

Ook de media stoot het hoofd niet meer tegen een ijzeren gordijn. Persvragen belanden tegenwoordig niet meer onbeantwoord in de e-mailbak van het hoofdkantoor, maar krijgen de aandacht van een woordvoerder. Onlangs mocht Distrifood een kijkje nemen in de (allermodernste) Lidl in het Limburgse Horst. Zelfs de rayonmanager had de bevoegdheid om te praten. ‘Je ziet aan veel zaken, zoals onze communicatie, dat we opener worden en meer communiceren richting de klant. We maken een ontwikkeling door’, onderstreepte rayonmanager Vincent Strijtveen het nieuwe beleid in Distrifood.

Bijbel

Het nieuwe imago van Lidl heeft ook effect op de cijfers. Niet alleen was de omzetstijging van Lidl in 2009 groter dan die van Albert Heijn, ook trekt de formule steeds meer klanten, zo blijkt cijfers van het GfK. Lidl lijkt zo steeds verder af te drijven van Aldi, ooit het grote voorbeeld. Het zou mooi zijn wanneer Aldi nu een voorbeeld neemt aan Lidl. Aldi Nord maakte vandaag bekend binnenkort bijbels te gaan verkopen, onder de titel ‘die gute nachricht’. Het wordt tijd dat Aldi zelf het licht ziet en net als Lidl zo af en toe met een “blijde boodschap” naar buiten treedt.

Reageer op dit artikel