artikel

Hans van Mierlo en de supermarkt

Formules

Hans van Mierlo en de supermarkt

Donderdagavond is Hans van Mierlo op 78-jarige leeftijd overleden. De oprichter van D66 werd bekend door zijn pogingen de democratie in Nederland te hervormen. Hij had echter ook een enorme invloed op een belangrijke ontwikkeling in de supermarktsector.

Hans van Mierlo was in 1994 de architect achter de totstandkoming van het eerste ‘Paarse’ kabinet. De alliantie tussen PvdA, VVD en D66 waarmee voor het eerst sinds de invoering van het algemeen kiesrecht het CDA of één van zijn voorgangers geen deel uitmaakte van de regering. Van Mierlo was de lijm waarmee de vooraf bijna ondenkbare alliantie tussen tegenpolen PvdA en VVD bij elkaar gehouden werd in het kabinet van premier Wim Kok.

Zes uur

Het is intussen alweer meer dan vijftien jaar geleden, een tijd waarin werknemers zich rot moesten haasten om na het werk nog boodschappen te kunnen doen. Op de koopavond na gingen alle supermarkten toen nog gewoon uiterlijk om zes uur ’s avonds dicht. De discussie over de uitbreiding van de openingstijden liep al een tijd, maar met het CDA in het kabinet maakten deze plannen weinig kans om uit te groeien tot kabinetsbeleid.

Hans Wijers

Van Mierlo haalde met Hans Wijers een vrolijke, frisse en enthousiaste minister van Economische Zaken binnen die de Winkeltijdenwet onder handen nam en het beleid formuleerde dat heden ten dage nog steeds staat. Winkels mochten na invoering van de wet in 1996 van maandag tot en met zaterdag van 6.30 tot 22.00 uur open. Ook werd het maximale aantal koopzondagen naar twaalf verhoogd en kregen gemeenten zelf meer zeggenschap over openingstijden.

Albert Heijn

De detailhandel reageerde hier niet unaniem enthousiast op. Veel winkelketens in non-food zagen er het nut niet van in en zelfstandige supermarktondernemers zagen het als een aanslag op hun sociale leven. Albert Heijn pakte het echter enthousiast op en de rest volgde. Het is daardoor intussen vrijwel ondenkbaar dat je als consument in ‘een beetje plaats’ niet ’s avonds nog snel even boodschappen kunt gaan doen bij een supermarkt in de buurt. Dankzij Wijers en Van Mierlo. Zonder het formatiewerk van Van Mierlo had het waarschijnlijk veel langer geduurd voor dit was geregeld.

Opvolger

Dat is nu wel te zien aan het dossier rond de zondagsopening, overigens feitelijk ook een erfenis van Van Mierlo en Wijers, dat op lokaal niveau voor veel spanningen zorgt tussen concurrerende supermarkten. Wellicht tijd voor Paars III om de Winkeltijdenwet definitief af te maken. Alleen wie kan nu de rol van Van Mierlo overnemen?

Reageer op dit artikel