artikel

Foodbranche gebukt onder draaiende politici

Formules

Foodbranche gebukt onder draaiende politici

De periode tussen de val van het kabinet en de gemeenteraadsverkiezingen is voor leden van voormalige regeringspartijen blijkbaar veilig genoeg om zich plots wél hardop uit te spreken. Voor de foodbranche in het algemeen en supermarkten in het bijzonder het bewijs dat draaiend Den Haag geen moment is te vertrouwen.

Zo wilde Gerda Verburg (LNV) in januari tijdens een debat over de nota Duurzaam Voedsel niet ingaan op de voorstellen over een vleestaks. Het kabinet ligt ondertussen op z’n rug en nu kan de demissionair minister wel haar ei kwijt. Deze week praatte de demissionaire minister  vrijuit en maakte duidelijk dat ze de komst van een vleestaks niet ziet zitten. Verburg noemt de eventuele heffing op vlees zelfs een ‘ordinaire lastenverhoging’. 

PvdA

D66-Kamerlid Boris van der Ham dient met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht een voorstel in om de Winkeltijdenwet te verruimen. Van der Ham verwacht tegelijkertijd, nu het kabinet is gevallen, dat de PvdA niets meer ziet in het wetsvoorstel van demissionair CDA-minister Van der Hoeven om de koopzondagen te beperken. Immers, PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk had na de val van het kabinet al laten weten dat de aanscherping van de Winkeltijdenwet vooral was gedaan uit loyaliteit met de ChristenUnie, een fel voorstander van zondagsrust. Het moment suprême om te draaien was blijkbaar aangebroken voor Heemskerk. PvdA-Kamerlid Pauline Smeets zegt nu echter dat de partij vasthoudt aan de steun voor het plan van het kabinet om de koopzondagen te beperken. ‘Wij gaan niet honderdtachtig graden draaien nu het kabinet is gevallen.’

Breekpunt

Of de woorden van Smeets enige waarde hebben, zal rond 9 juni moeten blijken. Is de zondagwet een breekpunt in de onderhandelingen met andere partijen? Waarschijnlijk niet, aangezien er binnen de partij verschillend wordt gedacht over het onderwerp. De voorbeelden van de vleestaks en de zondagwet maken duidelijk dat straks in het stemhokje één ding zeker is. Zeker weten doe je het nooit.

Reageer op dit artikel