artikel

Calvé heeft plots kip met het gouden ei

Formules

Calvé heeft plots kip met het gouden ei

Calvé is de eerste grootverbruiker van eieren die alle kippen de wei instuurt. Eigenaar Unilever maakte vandaag wereldkundig alleen nog gebruik te gaan maken van diervriendelijkere vrije-uitloopeieren.

Calvé sloopt de muren voor de scharrelkip. Voor de hennen wacht een wei waar ze naar hartelust als een kip zonder kop kunnen rondrennen. Maandag lanceert Calvé een tube mayonaise, Yofresh, gemaakt van vrije-uitloopeieren. Vanaf deze week worden alle mayonaises en sauzen bereid met ‘vrije’ eieren. Tussen mei en oktober zullen deze diervriendelijkere producten in de Nederlandse winkels liggen. Voor de 25.600 kippen die aan het werk moeten voor Calvé is het zodoende een mooie dag.

Schaap

Ook stichting Wakker Dier is in zijn nopjes met de koers van Calvé. De dierenvrienden hebben weer een partij minder op het lijstje waartegen ze tot in den treure kunnen schoppen. Vandaag ging er zelfs een heuse felicitatie de deur uit. ‘Met deze beslissing is Calvé de eerste grootverbruiker van eieren die overstapt naar de diervriendelijkere vrije-uitloopeieren. We hopen dat veel leveranciers het goede voorbeeld volgen’, is het antwoord van een zegsvrouw van de dierenwelzijnsorganisatie. Daar zit ‘m voor Wakker Dier de grootste winst, het eerste schaap is nu over de dam. Het duurt niet lang meer en het houden van scharrelkippen staat gelijk aan een misdaad.

Goede smaak

Calvé zelf maakt bij monde van een woordvoerder bekend dat de beslissing breed wordt gedragen. ‘We zijn ervan overtuigd dat goede smaak komt van goede ingrediënten. In dit geval heeft de kwaliteit van de ingrediënten betrekking op de leefomstandigheden van de kip’, luidt de boodschap. De overtuiging dat met vrije-uitloopeieren zowel kip als consument profiteren heerste dus binnen de muren van Calvé. Waarom dan zo lang wachten als de kip met het gouden ei steeds voor het oprapen lag? Blijkbaar was het geen appeltje-eitje om deze beslissing te nemen.

Reageer op dit artikel