artikel

Vion strijkt supers tegen de haren in

Formules

DEN HAAG – In de levensmiddelensector is het een zeldzaamheid. Een fabrikant die keihard en in het openbaar de confrontatie zoekt met zijn klanten. Vion durfde het in de Tweede Kamer aan om de voedselstunts van supermarkten als ‘immoreel’ te betitelen.

Tegenover de vaste kamercommissie van Landbouw stelde Vion-directeur Siem Korver dat hij het stunten met voedsel, en vlees in het bijzonder, als immoreel beschouwt. ‘Op deze wereld zijn één miljard mensen ondervoed. Ik zet dit bewust zwaar aan, want dit gedrag moeten we niet accepteren.’ Edwin de Maa, unitmanager Vers bij C1000, die na Korver zijn verhaal mocht doen tegenover de commissie, stond ondertussen met zijn oren te klapperen. ‘Ik heb dit Vion nog niet eerder horen zeggen.’ Vervolgens deden de Maa en ook CBL-directeur Marc Jansen hun uiterste best om de argumenten van Korver van tafel te vegen.

Onvrede over verdiensten

Het meningsverschil zal de relatie tussen de vleesindustrie en de supermarktsector er niet beter op maken. De onvrede over de magere verdiensten in de productieketen speelt al vele jaren. Tegelijkertijd blijven supermarkten, ondanks de maatschappelijke trend naar een duurzamer en verantwoorder consumptiepatroon, volop stunten met vlees en andere dierlijke producten. Juist voor een formule als C1000, waarbij de traffic voor een belangrijk deel afhankelijk is van het actiebeleid, zijn messcherpe kortingen op kipfilet, karbonades en biefstuk van het grootste belang. Begrijpelijk is de reactie van De Maa daarom wel. Overigens zal Korver het vraagstuk rond voedselstunts meer bekijken vanuit de inkomensproblematiek voor veehouders dan vanuit de overweging dat de ondervoeding van miljoenen Afrikanen dient te worden aangepakt.

Onverschillige consument

Duidelijk is dat er aan de vleesstunts op korte termijn niets zal veranderen. De supermarkten hebben de aanbiedingen nodig, terwijl het voor Vion c.s. af en toe ook een uitkomst is om overschotten kwijt te raken. Vion kan wel klagen, maar werkt er zelf regelmatig maar wat graag aan mee. De vleesindustrie staat bovendien machteloos. Wanneer de ene vleesverwerker weigert om te leveren voor een bodemprijs, dan haalt de supermarkt zijn vlees zo bij een ander. Overheidsingrijpen van bovenaf is voor de vleesindustrie het enige middel om de situatie te wijzigen. Daaraan kleven echter zoveel nadelen, dat het waarschijnlijk wel bij het oude zal blijven. C1000 kan voorlopig dus vrolijk verder stunten met tassen vol vlees voor een schijntje. Gezien de bezoekerscijfers van de formule in dergelijke stuntperiodes, heeft de consument bovendien maling aan de klacht van de vleesverwerker.

Naschrift redactie: In eerste instantie is in het artikel de suggestie gewekt dat de heer Korver kritiek heeft op C1000 als specifieke supermarktorganisatie. De Vion-directeur hield echter in algemene zin een verhaal waarin hij het stunten met voedsel hekelde. Onze excuses voor dit misverstand.

 

 

 

Reageer op dit artikel