artikel

Gerard, Sven en de lessen voor Jumbo

Formules

Gerard, Sven en de lessen voor Jumbo

Jumbo’s overname van Super de Boer is de belangrijkste race uit het bestaan van de formule. Met de eerste twee winkels in Noord-Brabant maakt de keten net zo’n vliegende start als Sven Kramer dinsdag in Vancouver bij diens toprace. Net als bij Kramer zegt een goede start echter nog niets over het succes op de langere termijn.

Vanaf het moment dat Frits van Eerd en zijn moeder Kitty woensdagochtend op de knop drukten om de winkel in Raamsdonksveer te openen zag het zwart van de mensen in de winkel. De traditionele actie met het weggeven van appeltaartjes en bossen bloemen is voldoende om een massa mensen op de been te brengen. In schaatstermen gesproken zijn de eerste rondjes snel gereden, waardoor Jumbo de concurrentie voorlopig achter zich laat.


Thuiswedstrijd

Jumbo heeft voor de eerste ombouwwinkels gekozen voor twee veilige locaties. Noord-Brabant is voor de supermarktketen wat een race in Thialf is voor Sven Kramer. Een thuiswedstrijd waarin verliezen eigenlijk geen optie is. Jumbo heeft bovendien twee relatief grote SdB-winkels gekozen, waarin de Veghelse succesformule het best tot zijn recht komt, zoals normaalgesproken Sven Kramer op de tien kilometer.


Achterhoede

Het zou dan ook voorbarig zijn om op basis van de vliegende start van Jumbo tot de conclusie te komen dat de ombouwoperatie als geheel een succes gaat worden. Dat zal pas duidelijk worden als Jumbo op kleinere oppervlakten en in minder vertrouwde marktgebieden actief wordt. Sven Kramer eindigde bij de vijftienhonderd meter uiteindelijk ook gewoon in de achterhoede.


Van Eerd=Gerard Kemkers

Ook bij de grotere vestigingen blijft het zaak voor Jumbo om de focus goed te houden. Zoals Sven ronde na ronde tijd won op de concurrentie, moet Jumbo dat doen met omzet. De ombouwoperatie zet stevige druk op het management van het familiebedrijf uit Veghel, met Frits van Eerd in de rol van Gerard Kemkers. Net als bij het Olympische schaatsen kunnen kleine misrekeningen grote gevolgen hebben. De gouden race van Jumbo is nog in volle gang, maar het bedrijf moet niet vergeten telkens weer op tijd van baan te wisselen.

Bekijk de fotoreportage van Jumbo Raamsdonksveer >>>

Reageer op dit artikel