artikel

Verburg dwingt supers op de knieën

Formules

Verburg dwingt supers op de knieën

Voedselminister Gerda Verburg heeft deze week een groot succes behaald. Ze kreeg Albert Heijn zover dat die overschakelt op varkensvlees met het Beter Leven-keurmerk. De overige supermarkten zullen snel volgen.

 

Afgelopen maandag overlegde Verburg met de supermarkten, brancheorganisatie CBL, de vleessector en de Dierenbescherming over de verduurzaming van onze vleesketen. Na afloop van dat gesprek volgde ’s avonds de nieuwjaarsreceptie van ons voedselministerie. In haar nieuwjaarstoespraak eiste de minister Verburg meer scharrelvlees in de schappen van de supermarkt.

Geen toeval

Het is dus geen toeval dat twee dagen later het persbericht van AH, de Dierenbescherming en Vion op de digitale mat ploft, waarin melding wordt gemaakt van de ‘historische’ overstap van de marktleider op diervriendelijk varkensvlees. Vanaf medio 2011 is het Beter Leven-vlees met één ster de minimale norm voor varkensvlees bij Albert Heijn.

Juiste timing

Hoe heeft Verburg dit voor elkaar gebokst? Het lijkt een kwestie van de juiste timing. De supermarkten zijn al jaren in een prijsgevecht verwikkeld. De prijs van varkensvlees staat nu al zo lang onder druk dat van een financieel gezonde keten al lang geen sprake meer is. Verburg heeft Albert Heijn weten te overtuigen dat marktleiderschap een zekere verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Nu Zaandam kiest voor diervriendelijk vlees, zal de rest niet achterblijven, weet de minister, want geen enkele keten wil neergezet worden als dierenbeulen.

Prijsherstel

Met de verduurzaming van het varkensvlees kan ook gewerkt worden aan prijsherstel. De varkenshouders mogen de kosten die ze maken voor de ruimere stallen, het speelgoed (voor afleiding) en de kosten voor extra gezondheidszorg doorberekenen aan Albert Heijn. Dit zal zeker leiden tot prijsverhogingen in de winkel, laat AH weten, want aan duurzaamheid hangt nu eenmaal een prijskaartje.

Misvatting

Wie denkt dat straks alle Nederlandse vleesvarkens een gelukkiger leventje leiden voordat ze worden geslacht, heeft het mis. AH is zelf goed voor zo’n miljoen varkens per jaar. Wanneer de overige tweederde van de markt ook overstapt op Beter Leven-vlees betekent dat meer comfort voor zo’n drie miljoen varkens per jaar. De totale varkensstapel telt in Nederland zo’n twaalf miljoen varkens. De overige negen miljoen, die vetgemest worden voor de export, zullen zich nog steeds in te krappe stallen staan te vervelen.

 

 

Reageer op dit artikel