artikel

Terecht bezwaar tegen ‘sjoel-zondag

Formules

Terecht bezwaar tegen ‘sjoel-zondag

De zondagopenstelling houdt de gemoederen in Nederland, en zeker die in de supermarktsector, behoorlijk bezig. Dankzij de chaotische wetgeving en een landelijke overheid die zijn handen aftrekt van het vraagstuk, is er een grote rechtsongelijkheid ontstaan.

Ondernemers moeten maar afwachten welk besluit hun gemeente voor hen in petto heeft. Het enige wat zij kunnen doen is een aanvraag indienen om op zondag open te zijn. En dan maar hopen dat die aanvraag wordt gehonoreerd. In de gemeente Waalre wordt bewezen dat zelfs dat niet genoeg is. C1000-ondernemer Erwin Winters heeft netjes op zijn beurt gewacht. Dit jaar is hij door het lokale bestuur uitverkoren om als enige supermarkt op zondag open te mogen zijn.

Roet

Niks aan de hand zou je zeggen. Een gesprek tussen een wethouder van de gemeente en AH-franchiser John van Doormalen bleek ineens roet in het eten te gooien. De AH mocht op zondag ook open op voorwaarde dat het die opening zou invullen met een maatschappelijke activiteit. Dat was niet zo moeilijk. Een sjoeltoernooi is snel georganiseerd en als je dan de opbrengst daarvan aan een goed doel schenkt, mag je de omzet verder in eigen zak steken. Slim bedacht.

Bezwaar

Terecht heeft Winters tegen die constructie bezwaar gemaakt. Hij heeft keurig op zijn beurt gewacht maar is nu in een onmogelijke situatie gemanoeuvreerd. Hij kan de truc van Van Doormalen accepteren, maar dat kost hem omzet. Hij kan, zoals hij heeft gedaan, ook protest aantekenen, maar daar zal hij in zijn gemeente weinig sympathie mee oogsten. Eigenlijk kan Winters alleen maar verliezen. Er is maar één uitweg uit de problematiek van de zondagopeningen. Die uitweg is niet moeilijk te vinden: hef elk verbod op zondagopenstelling onmiddellijk op. Voor ondernemers komt dan het volgende vraagstuk aan de orde. Is een zondagopening nog wel lucratief als iedereen het doet? Dat probleem laat zich minder eenvoudig oplossen.

Reageer op dit artikel