artikel

Supermarkt heeft niets aan regionaal politiebeleid

Formules

Supermarkt heeft niets aan regionaal politiebeleid

Het is sinds kort oorlog tussen de politie in Noord- en Midden-Limburg en de overvallers die het gebied teisteren. Met woorden van die strekking sprak de plaatselijke korpschef Bryan Rookhuijzen zich onlangs uit, nu de criminelen niet blijken te schrikken van de agent op straat. Dat lost het echte probleem niet op, zolang de maatregel geen deel uitmaakt van landelijk politiebeleid.

In totaal zijn er sinds 3 december 2009 een kleine dertig overvallen gepleegd in de regio van Rookhuijzen. Vorige week was een Aldi in Baarlo aan de beurt, waar drie gewapende mannen de boel op stelten zetten. De politie had weliswaar sinds eind december het aantal surveillances bij overvalgevoelige winkels opgevoerd, maar dat is volgens de korpschef niet voldoende. ‘Bij de overvallers heerst nog een te groot gevoel van veiligheid. De focus komt daarom meer te liggen op het vangen van die boeven.’ Het klinkt op deze manier bijna als een opdracht die nog nooit in het ‘handboek agent’ is uitgeschreven.

Opschuiven

De politie Noord- en Midden-Limburg zet voor die missie tachtig man in. Mooi voor de winkeliers in dat gebied, maar daar wordt het probleem niet mee opgelost. Wanneer de overvallers in Noord- en Midden-Limburg de aanwezigheid van een groter aantal agenten als lastig gaan ervaren, dan schuift de bende op naar een regio waar het allemaal wat minder geregeld is. Net als water dat het laagste punt opzoekt.

Helikopter

Wil de politie echt een waterdicht systeem optuigen om het grote aantal overvallen in te dammen, dan moeten in iedere regio van Nederland dezelfde harde maatregelen gelden. Een landelijke coördinatie in plaats van een versnipperde regionale aanpak. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) sprak onlangs de wens uit voor de inzet van politiehelikopters in het hele land. Die landelijke dekking kost misschien een flinke zak geld, maar die investering is een schijntje in vergelijking met de financiële schade van de 2840 overvallen in 2009. Laat staan de emotionele schade.

Reageer op dit artikel