artikel

Jumbo ambitieus voor 2010

Formules

Jumbo ambitieus voor 2010

Jumbo begint de komende weken aan de ambitieuze ombouw van Super de Boer. Om de eigen doelstellingen te halen moet de onderneming echter ook in de bestaande winkels fors beter presteren.

Afgelopen weekeinde presenteerde Jumbo als eerste supermarktketen in Nederland zijn resultaten over de voorbije jaargang. De consumentenomzet van Jumbo-formule is in 2009 uitgekomen op 1,57 miljard euro, 100 miljoen meer dan in 2008. Door de overname van Super de Boer rekent Jumbo het komend jaar op een verdubbeling van de concern-omzet.

Flink deel

Daarbij worden in het eerste jaar veertig Super de Boer-winkels omgebouwd naar Jumbo. Dat moet bijdragen aan een verwachte omzetgroei van 20 tot 25 procent voor de formule zelf. Jumbo moet derhalve eind 2010 goed zijn voor een totaalomzet van 1,96 miljard euro. De veertig omgebouwde Super de Boer-winkels moeten daar natuurlijk een flink deel aan bijdragen. Een gemiddelde SdB-supermarkt doet op dit moment een omzet van 130.000 euro.

Kwart

Door de overgang naar Jumbo rekent de Veghelse onderneming erop die omzet per winkel met ongeveer een kwart te kunnen verhogen. Als we ervan uitgaan dat de kersverse Jumbo-winkels geleidelijk over het jaar worden geopend, zou dat betekenen dat de voormalige Super de Boers het komend jaar zo’n 165 miljoen euro gaan bijdragen aan de omzetstijging van Jumbo.

Extra groei

Als we uitgaan van de voorspelde groei van 25 procent, moet heel Jumbo echter eind 2010 een omzetgroei met 400 miljoen euro realiseren. Dit betekent dat de familie Van Eerd erop rekent dat ook bestaande winkels en volledig nieuwe vestigingen voor behoorlijke extra groei gaan zorgen, ruwweg 235 miljoen euro. Dat zet veel druk op de autonome groei, het verwerven van nieuwe vestigingspunten en het verbouwen van bestaande winkels.

Olifant

Het afgelopen jaar boekte Jumbo door die drie bovenstaande factoren een omzetstijging van 100 miljoen euro. Dat moet dus het komende jaar meer dan verdubbelen. Daarmee legt Jumbo de lat voor zichzelf erg hoog. De olifant moet nu wel echt behoorlijk doorstampen.

Reageer op dit artikel