artikel

Zout, de tikkende tijdbom

Formules

Zout, de tikkende tijdbom

Kleine kinderen krijgen veel te veel zout binnen, blijkt uit een onderzoek bij kinderen van 4 tot 7 jaar. Wat de peuters en kleuters met de paplepel wordt ingegoten, kan wel eens uitgroeien tot een tikkende tijdbom. Fabrikanten en de ouders moeten dit zich aantrekken.

Zout heeft ieder mens nodig. Maar net als met vet – wat ook ieder lichaam nodig heeft – is te véél zout ook niet goed. Voor die kennis hoef je geen wetenschapper te zijn. Een te veel aan zout kan op latere leeftijd tot hoge bloeddruk leiden. En hoge bloeddruk kan leiden tot hart- en vaatziekten. Zout is daarmee terecht een tikkende tijdbom.

Schrikken

De Voedsel en Waren autoriteit (VWA) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RVIM) hebben de afgelopen maanden de zoutconsumptie van 1300 kinderen bijgehouden. Dat is schrikken. Peuters krijgen ongeveer 40 procent te veel zout binnen en de iets oudere kleuters 30 procent.

Zoutvaatje

Het teveel aan zout bij peuters en kleuters komt niet omdat ze het zoutvaatje in de mond laten leeglopen. Het grootste deel van de zoutinname komt van melk- en vleesproducten. Een kwart van al het zout wordt er door de ouders bijgevoegd bij het koken, of aan tafel. Zonder dat extra kook- en smaakzout zou het met de zoutinname wel goed zitten.

Opzouten

Fabrikanten doen zout bij het eten als conserveer- en smaakmiddel. Ouders doen zout bij het eten omdat ze denken dat er geen – of te weinig – zout in het eten zit. Fabrikanten, laat het zout uit het eten. Dat zout is helemaal niet nodig, want ouders zien het immers als hun taak om het eten op te zouten.

 

 

Reageer op dit artikel