artikel

Valse kritiek op Groene Sint

Formules

Valse kritiek op Groene Sint

Landbouwminister Gerda Verburg vindt dat Oxfam Novib met de Groene Sint-actie buiten zijn boekje is gegaan. Een organisatie die subsidie krijgt voor ontwikkelingssamenwerking behoort zich volgens de redenering van Verburg niet als actiegroep te gedragen.

 

Een merkwaardige redenering van Minister Verburg. Alsof het stimuleren van verantwoorde cacaoproductie geen ontwikkelingssamenwerking is. Hoewel Verburg zich met haar uitspraken op het territorium van collega-minister Bert Koenders begeeft, schaatst ze keurig langs de departementale scheidslijntjes.

 

Bureaucratenbeugel
Want volgens de strikte regels die ongetwijfeld in een of andere beleidsnota staan, zal de Groene Sint niet door de Haagse bureaucratenbeugel kunnen. En daar wijst ze haar collega-minister fijntjes op. Maar mevrouw Verburg heeft ongelijk. Die Groene Sint is wel degelijk ontwikkelingssamenwerking. Lees er de Distrifood van Sinterklaas-zaterdag 5 december maar op na.

 

Geen reactie
Op pagina 5 in Distrifood zegt Frank Mechielsen, beleidsmedewerker bij Oxfam Novib en auteur van het chocoladerapport, dat Oxfam Novib al in maart(!) een brief naar de Nederlandse supermarktorganisaties heeft gestuurd over duurzame chocoladeletters. Geen reactie kwam binnen. In september volgde een tweede brief met een ranking van slechtste tot beste formule. Weer geen reactie.

 

Beterschap
En nu, door de actie van de Groene Sint, buitelen de supermarktorganisaties opeens over elkaar heen om voor volgend jaar beterschap te beloven. Als dát geen ontwikkelingssamenwerking is, mevrouw Verburg, dan weet ik het niet meer.

 

 

Reageer op dit artikel