artikel

Eerste Kerstdag wordt Eerste Winkeldag

Formules

Eerste Kerstdag wordt Eerste Winkeldag

Winkelen wordt soms wel gezien als een moderne religie. De openstelling van Jumbo in Groningen op Eerste Kerstdag past in die trend. Vroeger stonden burgers op kerstochtend in de rij bij de kerk, nu voor een winkelwagentje bij de supermarkt.

Met de ontkerkelijking in Nederland verliest ook het kerstfeest aan religieuze betekenis. Het is steeds meer een feest van lekker eten en gezelligheid in plaats van een gelegenheid voor kerkbezoek en het vieren van de geboorte van Jezus Christus. Daarmee sneuvelen ook andere heilige huisjes, zoals de sluiting van de horeca op kerstavond en de winkels tijdens de kerstdagen.

Discussie

De Jumbo in Euroborg in Groningen was dit jaar voor het eerst ook op Eerste Kerstdag geopend. Naar verluidt was dit een groot succes. Voordat de supermarkt de deuren opende stonden al meer dan honderd klanten te wachten voor de winkel. De omzet en het aantal klanten overtrof de verwachtingen van de ondernemer, die zijn winkel komend jaar ook op Eerste Paasdag zal openen. Het bericht over de kerstopening op Distrifood.nl zorgde zowel daar als elders op internet voor de nodige discussie. De argumenten voor en tegen zijn daarbij voorspelbaar. Van ‘kunnen mensen niet één dag zonder winkelen’, ‘verloedering’ en ‘hier wordt niemand beter van’ tot ‘leuke extra omzet’, ‘waarom niet’ en ‘past in de multiculturele samenleving’. Allemaal valide argumenten.

Leemte

De opening van winkels op Eerste Kerstdag, en Jumbo Euroborg is zeker niet de eerste supermarkt die hiermee is begonnen, past mooi in het straatje van moderne filosofen, die winkelen zien als een moderne religie, met winkelcentra en hypermarkten als de nieuwe kathedralen en kerken. Commercie en materialisme vullen daarbij de vermeende leemte die is ontstaan door de ontkerkelijking. In die argumentatie doet de overheid er goed aan om deze ontwikkeling tegen te gaan, door de commercie in ieder geval op enkele dagen in het jaar geen vrij spel te geven. Daarmee zou Eerste Kerstdag een oase van rust kunnen blijven. Aan de andere kant doen winkeliers weinig anders dan voldoen aan de vraag van consumenten, de klant is immers koning. Personeel krijgt flink extra betaald voor deze diensten en klaagt derhalve ook amper.

Niet te stuiten

Hoe goed de argumenten tegen wellicht ook zijn, het is een trend die al veel eerder is ingezet en die ook niet meer te stuiten lijkt. Tweede Paas- en Pinksterdag zijn al sinds mensheugenis de drukste dagen van het jaar bij tuincentra en op meubelboulevards, in het Verenigd Koninkrijk is Boxing Day de traditionele start van de uitverkoop. Het is wachten op de eerste supermarkt die op 1 januari alweer de deuren opent. Oeps…die zijn er ook al.

Reageer op dit artikel