artikel

Bolland promoveert naar Premier League

Formules

Bolland promoveert naar Premier League

RETAILPROFIEL – Terwijl Nederlandse retailers in toenemende mate hun management uit het buitenland halen, heeft een Nederlander de internationale retailtop bereikt. Marc Bolland wordt de nieuwe hoogste baas bij warenhuisconcern Marks & Spencer. Elsevier Retail schetst het profiel van een Nederlands succesverhaal.

Marc Bolland bevindt zich in de Premier League van de internationale detailhandel. Dat is toepasselijk, want de voormalige Heineken-bestuurder is fan van Leeds United en fan/adviseur van Ajax. Zijn bijnaam in het Verenigd Koninkrijk is The High Flying Dutchman, een weergave van de status die hij heeft bereikt in de drie jaar als hoogste baas bij supermarktketen Morrison’s.

Problemen

Hij kwam binnen op het moment dat het bedrijf enorme problemen kreeg na de overname van de grotere concurrent Safeway. Daarmee kreeg de supermarktketen uit het noorden plotseling winkels in het welvarendere zuiden van het land. Morrison’s vertilde zich enorm aan deze operatie en aandeelhouders dwongen topman Ken Morrison in 2006 om hulp van buiten te halen. Via headhunters kwam hij terecht bij de Nederlander.

Heineken

Marc Bolland werd op 20 maart 1959 geboren in Apeldoorn. Hij deed de middelbare school in zijn geboortestad en behaalde een MBA aan de universiteit van Groningen. In 1987 begint hij als management trainee bij bierbrouwer Heineken, het begin van een loopbaan bij de bierbrouwer die twintig jaar duurt en waarin hij het merk onder meer vertegenwoordigt in Kongo en Slowakije.

Kroonprins

Bolland krijgt binnen de brouwerij steeds meer de status van kroonprins en in 2001 wordt hij de hoogste baas van de exportdivisie. Het voortijdige vertrek van Anthony Ruys in 2005 levert hem een plaats in de raad van bestuur op, maar niet de hoogste functie. Die gaat naar de pas 44-jarige Belg Jean-Francois van Boxmeer. Daarmee lijkt de weg naar de koppositie bij Heineken voor de afzienbare termijn afgesloten. Als een jaar later de aanbieding van Morrison’s komt, kiest Bolland voor een transfer.

Argwaan

De Nederlander wordt met argwaan ontvangen. Hij heeft geen aantoonbare retailervaring, geen ervaring met de Britse markt en komt terecht op een hoofdkantoor in Bradford in de Engelse county Yorkshire, thuisbasis van het stugste deel van de Engelse bevolking. Als zijn belangrijkste pluspunt gold het feit dat hij zich twintig jaar lang staande heeft gehouden in een familiebedrijf, waar de oprichtersfamilie zelf nog een dominante rol speelt.

Bewondering

Drie jaar later zorgt de aankondiging van zijn overstap naar Marks & Spencer ervoor dat de beurswaarde van Morrison’s met bijna vierhonderd miljoen pond daalt, terwijl Marks & Spencer er juist 342 miljoen pond bij krijgt. Het tekent de bewondering in retail- en beleggerskringen voor wat hij bij Morrison’s voor elkaar heeft gekregen. In een paar jaar tijd heeft hij de formule omgetoverd in een winkelketen waar de Britse middenklasse graag boodschappen komt doen en die omzet, winst en marktaandeel enorm heeft zien toenemen.

Opknapbeurt

Hij deed dit met een reeks succesvolle maatregelen. Zo werden het logo en de huiskleuren aangepast aan de moderne tijd. Schakelde hij beroemdheden als voetbalanalist Alan Hansen en Top Gear-ster Richard Hammond in voor reclamecampagnes. De winkels kregen een opknapbeurt, terwijl 12.000 producten werden vernieuwd. Ook introduceerde hij vierduizend nieuwe producten. Vaak luxere producten in assortimentsgroepen als koelvers.

Muren

Bezorgde beleggers drongen erop aan dat Morrison’s zijn eigen productiefaciliteiten zou afstoten. In plaats daarvan benadrukte hij in de communicatie met klanten dat de formule de enige van de grote ketens in de UK is die vlees- en kaasproductie in eigen handen heeft en die in de winkels complete bakkerijen heeft. Door de muren tussen de winkel en de versafdelingen uit te breken werd het verskarakter van de formule nog extra benadrukt.

Sober

Privé is Bolland alleenstaand, zonder kinderen. Hij heeft een Aston Martin DBS uit 1967, bekend van James Bond, en een BMW 7. Heeft huizen in Harrogate in Yorkshire en een flat in Londen. Zijn hobbies zijn naast voetbal ook lezen en, sinds hij in de UK woont, jagen. Zakelijk maakte hij indruk met zijn sobere bestuursstijl, waarbij hij geen eigen secretaresse heeft en nooit zakelijke kosten declareert. Hij vindt dat hij als topman voldoende verdient om taxi-ritten en zakelijke lunches zelf te betalen. Op het hoofdkantoor zit hij vaak tussen de middag gewoon in de kantine te lunchen. Fish & Chips.

Retailtop

In de Britse retail geldt Morrison’s, in vergelijking met de giganten Tesco, Asda en Sainsbury’s, als een club uit de middenmoot. Bij Marks & Spencer komt Bolland terecht in de absolute retailtop. De functie van hoogste baas bij de legendarische keten wordt wel vergeleken met die van bondscoach van het Engelse team. Iedereen heeft er een mening over.

Camera

Het was een rol die de extraverte Stuart Rose jarenlang perfect lag, maar die uiteindelijk ook diens ondergang betekende op het moment dat de resultaten tegen begonnen te vallen. De camera’s zullen zich nu richten op Marc Bolland. Het wordt interessant om te zien of de Nederlander Marks & Spencer een kampioensfeest kan bezorgen.

Bronnen: Foodmagazine, Elsevier Retail, The Guardian, The Times, Management Today, Molblog.

Reageer op dit artikel