artikel

Wat schuilt er achter de capuchon?

Formules

Wat schuilt er achter de capuchon?

Legio hele en halve maatregelen zijn er de afgelopen jaren verzonnen om iets te doen tegen winkeldiefstallen en roofovervallen. Het CDA is op zoek naar het ei van Columbus in de strijd tegen winkelcriminaliteit en denkt dat gevonden te hebben met de invoering van een capuchonverbod.

Het toenemende aantal overvallen op winkels moet aangepakt moet worden, vindt CDA-Kamerlid Coskun Cörüz. Daar is iedereen het wel mee eens, maar gaat dat lukken met een ban op de capuchon? De oppositie laat in ieder geval weinig heel van het voorstel. SP’er Ronald van Raak spreekt van een proefballonnetje, waarmee coalitiepartijen proberen slecht beleid van dit kabinet een sociaal gezicht te geven.

Overvaller

Op het eerste gezicht lijkt het voorstel zo gek nog niet. Een winkelier en zijn medewerkers moeten de klant recht in de ogen kunnen kijken, zonder dat er vraagtekens blijven bestaan over de identiteit. Maar wordt een overvaller zenuwachtig van een verbod op een hoofddeksel? Die trekt vlak voor binnenkomst een bivakmuts over het hoofd en is binnen mum van tijd weer vertrokken. Capuchonverbod of niet.

Bewaker

Ook valt nog maar te bezien of het verbod is te handhaven. Een bewaker kan bij de ingang van een supermarkt met zijn autoriteit nog enige invloed uitoefenen. Wanneer de gemiddelde supermarktmedewerker als een eigentijdse sheriff in de achtervolging moet op een “capuchon” zijn de gevolgen niet te overzien. Aanspreken in de winkel kan zelfs tot meer agressie of irritatie leiden, ook bij de capuchondrager die totaal geen kwaad in de zin heeft.

En wanneer de capuchon niet mag, mogen de muts, cowboyhoed, burka en (met 5 december in zicht) mijter dan ook niet? Het is goed bedoeld van het CDA, maar goede bedoelingen monden nooit uit in harde maatregelen.

Reageer op dit artikel