artikel

Onzinlijstjes

Formules

Onzinlijstjes

Het einde van het jaar nadert weer. Voor de media is dat de periode waarin er weer allerlei lijstjes worden opgesteld. Rijtjesjournalistiek noemen we dat. Waar vrouwen houden van bloemschikken, houden de media van rangschikken.

Het blad Quote trapt elk jaar af met de lijst van de 500 rijkste Nederlanders. Zoals gebruikelijk figureren diverse supermarktondernemers op deze lijst. Eén conclusie kun je uit die lijst trekken: wie een beetje goed kruideniert, kan een uitermate dik belegde boterham verdienen.

FEM

Het blad FEM heeft nu een lijst opgesteld opent van de 100 machtigste mannen in het Nederlandse bedrijfsleven. Wat blijkt: Frits van Eerd staat op plaats 85, direct gevolgd door algemeen directeur Jaap Lagerweij van Sperwer op nummer 86. Wie de uitkomst van het gevecht om Super de Boer kent, zal toch op zijn minst met gefronste wenkbrauwen naar die klasseringen hebben gekeken. Van Eerd is er met SdB vandoor gegaan, Lagerweij met lege handen achterlatend. Hoezo staan die twee mannen dan toch zo dicht bij elkaar?

Fietsklemmen

Het aardige van lijstjes is natuurlijk wel dat je altijd weer nieuwe kunt verzinnen. Voor supermarkten kun je dan, naast de al bestaande lijstjes, denken aan 1. de supermarkt met de meeste fietsklemmen, 2. de supermarkt met de laagste gemiddelde besteding, 3. de supermarkt met het hoogste aantal winkelkarren waarvan de wielen niet goed rijden, 4. de supermarkt met de lelijkste kantine of  5. de supermarkt waar gemiddeld per dag het meeste aantal gratis bekertjes koffie wordt gedronken. Zegt het wat? Nee, helemaal niks. Zoals zoveel van die ranglijsten helemaal niets zeggen. Meer dan een plek op het nachtkastje verdienen ze niet. 

Reageer op dit artikel