artikel

Dick Boer moet reputatie supers oplappen

Formules

Dick Boer moet reputatie supers oplappen

Met de benoeming van Dick Boer als de nieuwe voorzitter van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) herstelt de supermarktkoepel een oude traditie in ere. De directeur van Ahold Europa mag de belabberde duurzame reputatie van de supermarkten herstellen.

 

Met Dick Boer krijgt het CBL weer een voorzitter die zelf full time werkzaam is in de levensmiddelenbranche. Dit deelt hij met zijn voorgangers Albert Heijn en Jan van den Broek die het voorzitterschap combineerden met een directiefunctie. Klaas van den Doel, van wie Boer het roer overneemt, was al gestopt bij Sperwer toen hij de publieke vertegenwoordiger werd van de supermarkten.

 

Zwakke punten
Het voorzitterschap van Van den Doel zal de geschiedenis in gaan als een roerige tijd. Hij had de leiding in een periode waarin de supermarkten van alle kanten werden aangevallen. De kritiekpunten waren onder meer gifdruiven, legbatterijen, kleine hokjes, vogelgriep, varkenspest, het castratie-debat en vorige week nog de ‘foute’ chocoladeletters. De prijzenslag maakte het voor de voorzitter nog eens extra lastig om de neuzen van alle CBL-leden (de supermarktketens) dezelfde kant op te krijgen. Desondanks heeft Van den Doel duurzaamheid tot speerpunt gebombardeerd. Het is hem helaas nooit gelukt om de duurzame inspanningen van de supers op een positieve manier onder het voetlicht te brengen. Het werd altijd gebruikt als verdediging op het moment dat er weer een deuk werd geslagen in de reputatie van de supermarkten.

 

Spoed en doorpakken
Dick Boer zal als zijn belangrijkste taak moeten zien het op één lijn krijgen van de CBL-leden wat betreft duurzaamheid. De duurzaamheidsagenda staat er, bij de uitvoering is nu spoed en doorpakken geboden. De supermarkten moeten weg uit de verdedigende rol en de leiding nemen bij de verduurzaming van onze voedselketen. De aanklachten aan het adres van de supermarkten mogen soms wat ongenuanceerd overkomen, ze raken wel miljoenen consumenten. Aan Boer is het om deze reputatieschade te herstellen.

 

Hele branche
Afgelopen maandag hield Albert Heijn zijn jaarlijkse persdag. Dick Boer was er voor de laatste keer bij in zijn functie van AH-directeur. Die pet geeft hij per 1 januari aan Sander van der Laan. Tijdens zijn presentatie zei hij dat er snelheid gemaakt moest worden met fairtrade cacao. Ook wil hij stappen zetten in het vleesaanbod met het Beter Leven-keurmerk. Dergelijke artikelen moeten voor meer mensen bereikbaar worden, zei Boer. Zou hij toen al namens de hele branche hebben gesproken?

 

 

Reageer op dit artikel