artikel

IJsvrij tijdens het eten

Formules

IJsvrij tijdens het eten

Met het voedsel uit de supermarkt kunnen we komende winter de straten sneeuw- en ijsvrij houden. Zoveel zout zit er in.

Zo lijkt het tenminste als we de Consumentenbond mogen geloven. In het in de supermarkt gekochte eten zit nog net zo veel zout als 2,5 jaar geleden. Beleg, kant-en-klaarproducten, snacks en snoep zijn de kampioenen. In sommige producten ontdekte de Consumentenbod nu zelfs meer zout dan bij dat eerste onderzoek.

Plechtig beloofd

Dat is niet mooi van de levensmiddelenindustrie. Die heeft 2,5 jaar geleden plechtig beloofd dat er minder kwistig met zout zou worden gestrooid. De gemiddelde Nederlander heeft aan één gram per zout genoeg, en volgens de rijksoverheid is zes gram het maximale wat een gezonde Nederlander aankan. Maar ongemerkt krijgt de consument er negen keer de benodigde hoeveelheid van binnen. Dat zorgt weer voor hoge bloeddruk en andere ziektes, meer bezoeken aan de huisarts en hogere uitgaven voor de zorgverzekeringen.

Onnodig

Al dat zout is niet nodig. Als de fabrikanten 2,5 jaar geleden aangaven dat hun producten best met minder zout kunnen, dan zegden ze toen dat dat ook technisch mogelijk is. Zout wordt gebruikt om producten meer smaak te geven en te conserveren. Dat het met minder écht kan, laat brood zien. Dat is het enige product dat minder zout bevat dan twee jaar geleden.

Gele kaart

De Nederlandse levensmiddelindustrie krijgt terecht een gele kaart van de Consumentenbond. De industrie is in staat om minder zout in de levensmiddelen te doen. Als ze dat niet gaat doen, loopt die straks het risico dat die op alle producten met zout met koeienletters ‘zout’ moet zetten. En dan is het een waarschuwing, net als op een pakje sigaretten, zoals de Consumentenbond wil. Veel zout is nodig om wegen ijsvrij te houden in de winter, niet om klanten hoge bloeddruk te bezorgen.

 

 

Reageer op dit artikel