artikel

Betalen voor duurzaamheid? Ho maar!

Formules

Betalen voor duurzaamheid? Ho maar!

Leuk interview afgelopen zaterdag met Quirijn Bolle in het Financieele Dagblad. De oprichter van het eigenzinnige foodconcept Marqt maakt zich oprecht boos over de huidige staat van de voedselindustrie. Veel partijen hebben de mond vol over duurzaamheid, de gezondheid van de consument en het welzijn van de boeren, maar wanneer het aankomt op daden blijft het angstvallig stil.

Vernieuwing kost geld en wanneer er moet worden betaald trekken veel partijen binnen de foodbranche al snel een streep. Tot hier en niet verder. Het conflict tussen Superunie en Cono Kaasmakers is weer zo’n voorbeeld dat sommigen niets willen weten van maatschappelijke verantwoordelijkheid wanneer het geld moet kosten.

Tijd en geld

Cono Kaasmakers is bezig met het duurzaamheidsprogramma Caring Dairy. Dit kost tijd en geld. Tel daarbij op dat de melkveehouders die aan Cono melk leveren al met de rug tegen de muur staan en het is logisch dat een inkooporganisatie wat flexibeler moet zijn dan een loden deur. Maar Superunie heeft daar blijkbaar maling aan en weert de kazen van Cono uit de schappen. Alles voor de prijs, de rest is niet belangrijk.

Oneerlijk

Het is een voorbeeld waarom Quirijn Bolle zich zorgen maakt over de verhoudingen binnen de voedselindustrie. ‘Dat is een beetje het oneerlijke van klein en vernieuwend zijn, dat je alles zelf moet doen. Dat er helemaal niemand ook maar één vinger naar je uitsteekt. In  mijn ogen is de voedselindustrie gewoon failliet, alleen zien we het nog niet. Het kalf is al verdronken, maar de machine dendert maar door.’

Reageer op dit artikel