artikel

Anti-Jumbo coalitie spat uiteen

Formules

Anti-Jumbo coalitie spat uiteen

DOETINCHEM – Met de aangekondigde inkoopsamenwerking tussen Schuitema en Jumbo en het rivaliserende bod door Sperwer van 514 miljoen euro voor Super de Boer, is de anti-Jumbo coalitie uiteengespat.

Er is de afgelopen tijd intensief onderhandeld tussen Schuitema en Sperwer om samen het bod van Jumbo (480 miljoen euro ofwel zo’n 4,20 euro per aandeel) te overtreffen. Ook de drie Superunie-musketiers (Bastmeijer, Van den Broek/Kat en Deen) zijn hierin gehoord. Het heeft uiteindelijk tot niets geleid. De coalitie om het bod van Jumbo op Super de Boer te counteren is uiteengespat.

Uitwijken naar Jumbo

Dit bevestigt een bron heel dicht bij het onderhandelingsproces. Schuitema heeft het bijltje erbij neergegooid. Opvallend is de beslissing van Schuitema om vervolgens tóch samen te werken met Jumbo, de partij die het eerst wilde bestrijden. Een kwestie van if you can’t beat them, join them. Schuitema gaat nu samenwerken met de partij die haar heeft beroofd van haar droom om een ondernemersgerichte organisatie met een sterke formule op de bouwen. Die droom ligt aan duigen, want SdB was hiervoor een onmisbaar puzzelstukje. Nu grijpt Schuitema de enige kans om tenminste nog iets van die droom uit te laten komen: een deal met Jumbo.

Draai van Schuitema
Aan de draai van Schuitema liggen de mislukte onderhandelingen voor het tegenbod ten grondslag.  Hiervoor zijn volgens de anonieme bron drie oorzaken aan te duiden. Ten eerste is het bod van Jumbo al ‘enorm hoog’, aldus de anonieme zegsman. Dat Jumbo zulk een hoog bedrag zou bieden, daar hadden Heidman c.s. geen rekening mee gehouden. ‘Het bod is dusdanig hoog dat het bedrijfseconomisch niet is rond te rekenen.’ Dit lukte temeer niet, omdat Albert Heijn een veel te laag bedrag bood voor de 36 winkels die het contractueel zou mogen overnemen van Schuitema. Zoals de ingewijde het verwoordt: ‘AH kwam niet over de brug met de juiste prijs.’

Hoger bod Sperwer

Een tweede reden is het feit dat de drie Superunie-musketiers die door de onderhandelaars van Plus en Schuitema zijn gehoord, onredelijke eisen stelden. ‘Ze wilden alleen maar de beste winkels uit de SdB-boedel pikken’, zegt de anonieme bron. De derde oorzaak is Sperwer, dat niet tot inkoopsamenwerking met Schuitema kon beslissen. ‘Het management van Plus Retail zou het misschien wel willen, maar ze konden het niet door de achterban geaccordeerd krijgen’, aldus de anonieme zegsman. Hier lijkt zich de moeizame slagkracht van de coöperatieve organisatievorm te wreken, als het aankomt op beslissingen nemen. Dan is het des te vreemder dat Sperwer nu opeens met een veel hoger bod op SdB komt. Hoe ze dat rondrekenen en financieren, is vooralsnog onduidelijk.

Bod naast zich neerleggen

Vraag is, of dit Casino kan vermurwen om het (eventueel nog te verhogen) bod van Jumbo alsnog naast zich neer te leggen. Feit is wel, dat met het uiteenspatten van de anti-Jumbo coalitie Jumbo sterker uit de strijd tevoorschijn is gekomen. En de verliezers die kopen in via Beesd.

Lees al het nieuws over de overnamestrijd rond Super de Boer in het thematische nieuwsoverzicht.

 

 

Reageer op dit artikel