artikel

Ahold zwijgt over vetorecht

Formules

Ahold zwijgt over vetorecht

AMSTERDAM – Als Jumbo erin slaagt SdB over te nemen, kan Ahold recht doen gelden op maximaal 36 winkels van Schuitema. Dit is een gevolg van de verkoop van Ahold’s meerderheidsbelang in Schuitema aan CVC. Ahold houdt zich hierover op de vlakte.

 

Tot 22 april 2011 moet Schuitema voor elke ‘belangrijke acquisitie’ schriftelijke toestemming vragen van Ahold. En Ahold kan vervolgens hierover een vetorecht uitspreken. Dit vetorecht kan Schuitema vervolgens afkopen door Ahold maximaal 36 winkels aan te bieden. Schuitema mag bepalen welke winkels dat zijn.

Als Jumbo erin slaagt Super de Boer over te nemen, kan Ahold dus zijn veto uitspreken over de overname van 80 SdB-winkels door Schuitema. En vervolgens 36 winkels – of minder – uit de Schuitema-boedel overnemen. Insiders beweren off the record dat er al lang zo’n lijstje voorligt, maar gezien de jongste ontwikkelingen zal die wel door de papierversnipperaar zijn gehaald.

Primaire vraag is, of het vetorecht van Ahold wel geldt als het om de overname van 80 SdB’s door Schuitema gaat. Daar gaan de juristen mee aan de slag als Jumbo SdB overneemt. In het contract tussen CVC en Ahold staat een ‘belangrijke acquisitie’ omschreven als ‘een acquisitie waarbij Schuitema (direct of indirect) acquireert, wordt geacquireerd door, of een fusie aangaat met een supermarktketen, bestaande uit in totaal meer dan 40 supermarkten in Nederland.’

Het is zeer waarschijnlijk dat het vetorecht ook van toepassing is op de overname van 80 SdB’s. Omdat deze een substantieel marktaandeel vertegenwoordigen. Dan is het vervolgens de vraag of Ahold van dit recht gebruik wil maken. Een woordvoerster van Ahold wil niet op de zaken vooruit lopen. ‘We speculeren niet over speculaties’, herhaalt ze drie maal. Verder geen commentaar. Ook Schuitema wil niet op deze zaak ingaan.

Het vetorecht van Ahold is duidelijk iets voor de volgende fase in de overnamesoap rond Super de Boer. Als Ahold er niet in slaagt om via Sperwer SdB voor de neus van Jumbo en Schuitema weg te kapen, kan het op zijn minst het veto uitspreken. Om alsnog maximaal 36 winkels van Schuitema over te nemen. Aan Schuitema dan de keus. Als Ahold geen gebruik maakt van de aanbieding van 36 winkels, vervalt het vetorecht.

Als het zover komt, is het zeer aannemelijk dat Schuitema een lijstje winkels naar Amsterdam faxt, waar het zelf niets in ziet. Tenzij Albert Heijn wél wat met die winkels kan, verwordt Ahold’s vetorecht zo een efficiënte manier voor Schuitema om winkels zonder perspectief te lozen.

 

Reageer op dit artikel