artikel

A-merken lijden gevoelige nederlaag

Formules

A-merken lijden gevoelige nederlaag

BRUSSEL – Producenten van A-merken hebben in Brussel een gevoelige nederlaag geleden, nu de Europese Unie liefst tweederde van de ruim vijfhonderd onderzochte generieke gezondheidsclaims heeft verworpen. Dit maakt het leven van A-merkleveranciers er niet eenvoudiger op.

Verzadigde consumentenmarkten in West-Europa – en dus ook Nederland – vergrijzen. Bovendien hebben de snelgroeiende groepen senioren verhoudingsgewijs veel te besteden. Daarnaast gaat het hier om een generatie consumenten die is opgegroeid met A-merken. Een optelsom van deze drie factoren biedt een geweldig perspectief voor A-merken: gezondheidsbevorderende producten.

 

Van deze kansen heeft de voedingsmiddelenindustrie jarenlang volop gebruik gemaakt. Tal van productgamma’s met gezondheidsbevorderende ingrediënten zijn ontwikkeld, voor consumenten in alle leeftijdscategorieën. Echter, honderden gezondheidsclaims van voedingsmiddelen zijn nu door de European Food Safety Authority (EFSA) van de Europese Unie naar de prullenbak verwezen. Vaak omdat er volgens de EFSA onvoldoende wetenschappelijk bewijs is voor de claims, of omdat er een tekort is aan informatie over de werkzame stof waarop de gezondheidsclaim is gebaseerd.

 

Met dit besluit van de EFSA ontneemt Brussel de voedingsmiddelenindustrie een belangrijk perspectief om het bestaansrecht van vele merken en producten in stand te houden. Want A-merken moeten voorop lopen in productontwikkeling. Zo niet, vervallen ze tot een generieke status en worden ze verruild voor (margerijkere) huismerken.

 

Op zoek naar de heilige graal die innovatie heet, moeten veel producenten vooralsnog pas op de plaats maken. De opties zijn investeren in wetenschappelijk onderzoek die de claims wél hard kan maken, of zich concentreren op de werkzame stoffen die wél door de EFSA zijn goedgekeurd. Maar ja, met vezels, vitamines en mineralen kun je je nauwelijks nog onderscheiden. Feit is, dat de positie van veel merkartikelen hierdoor wordt verzwakt.

 

 

Reageer op dit artikel