artikel

Werken op zondag? Ja, natuurlijk!

Formules

Werken op zondag? Ja, natuurlijk!

Supermarkten die voor het eerst op zondag open gaan hebben vaak geen enkele moeite om personeel te vinden om op de rustdag te werken. Wie wil er nou niet 100 procent extra verdienen? Met het gevecht van de vakbonden tegen de zondagsopening, vertegenwoordigen ze dan ook zeker niet de belangen van het supermarktpersoneel.

Vakbondsbestuurder Fedde Monsma van CNV Dienstenbond liet deze week geen mogelijkheid onbenut om zijn ongenoegen te uiten over de Amsterdamse en Rotterdamse plannen om ook in niet toeristische delen van de stad de winkels wekelijks op zondag te openen. Volgens Monsma levert het de detailhandel geen euro extra omzet op, gaat het ten koste van de kleine ondernemer en wordt misbruik gemaakt van wet- en regelgeving.

Graag werken op zondag

Nu zit er in al die argumenten wel een kern van waarheid – er zijn trouwens ook tal van tegenargumenten in te brengen – maar feit is dat de CNV met hun protest zeker niet het personeel in de supermarkt lijken te vertegenwoordigen. Supermarkten in middelgrote of grote steden die besluiten om op zondag open te gaan, worden vaak bedolven onder de verzoeken van veelal parttimers en studenten om op zondag te mogen werken. De cao verplicht supermarkten namelijk 100 procent extra uit te keren.

Niet dwingen

Dat zouden de vakbonden zich meer moeten realiseren. Zolang maar is vastgelegd dat een werkgever zijn personeelsleden niet kan dwingen om (vanwege godsdienstige redenen of anderszins) op de traditionele rustdag aan de slag te gaan, is iedere werknemer vrij om wel of niet te profiteren van deze bonus. En juist in economisch mindere tijden – een argument dat vaak wordt aangehaald in deze discussie – is er toch geen makkelijkere manier om goed geld te verdienen?

Reageer op dit artikel