artikel

Super moet af van cowboymaatregelen

Formules

Super moet af van cowboymaatregelen

Zou koningin Beatrix in tegenstelling tot Schuitema geen probleem hebben met de foto’s van een zakkenroller die C1000 Geertsema in Amsterdam korte tijd bij de ingang had opgehangen?

We zullen het nooit weten. Hare Majesteit repte tijdens de Troonrede over de toename van onfatsoenlijk en respectloos handelen in de openbare ruimte en ziet dat asociaal gedrag veel maatschappelijk ongenoegen veroorzaakt. Mooie woorden, maar de Amsterdamse C1000 heeft er geen moer aan. Daar zit een notoire zakkenroller de klanten dwars en dus hing de leiding van de winkel foto’s van de dief bij de ingang. Door de ophef over de kiekjes en op aandringen van Schuitema zelf zijn de plaatjes weer verwijderd. De Nationale Ombudsman heeft immers recent geoordeeld dat het ophangen van foto’s niet is toegestaan.

Massaal gestolen

Duidelijk is dat de maatregel van de C1000 een teken is dat de bestaande maatregelen tegen winkeldieven niet voldoende soelaas bieden. Ook Jeffrey Lagerweij, bedrijfsleider bij de AH Eksterlaan in Haarlem-Noord, liet eerder deze week in het Haarlems Dagblad optekenen dat veel supermarkten (nog steeds) een vrijstaat zijn voor allerlei geboefte. ‘Bij veel supermarkten laten ze dieven vaak lopen en accepteren het verlies. Daarom hoor je er niets over. Maar echt: er wordt overal massaal gestolen’, aldus Lagerweij.

Crisis

Door de crisis zal de criminaliteit binnen supermarkten waarschijnlijk alleen maar toenemen. Om cowboymaatregelen zoals bij de C1000 in Amsterdam te voorkomen, is het meer dan ooit tijd voor heldere maatregelen tegen het gespuis. Nu nog op papier zetten wat die maatregelen zijn. Wie het weet mag het zeggen. U?

Reageer op dit artikel