artikel

Kabinet draait om hete zondagbrei

Formules

Kabinet draait om hete zondagbrei

Binnen het kabinet is de koopzondag een heet hangijzer. Deze week kocht de verantwoordelijke minister Maria van de Hoeven weer een beetje tijd. De geplande aanscherping van de regelgeving is daarmee verder weg dan ooit.

 

De besluitvorming rond de koopzondag begint te lijken op een Haagse soap. Het kabinet kondigde in januari 2008 aan dat de toerismebepaling in de Winkelsluitingstijdenwet zal worden aangescherpt. Keer op keer werd de behandeling in de Tweede Kamer uitgesteld.

Onzekerheden

Dinsdag verraste minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken de Kamer opnieuw met uitstel. Zij noemde 1 januari 2011 als invoeringsdatum van een strenger beleid. Volgens de bewindsvrouw maakt de crisis een aanscherping nu onverantwoord. Ondernemers moeten niet nog meer onzekerheden op hun bordje krijgen.

Werkelijke reden

Het is maar de vraag of de crisis de daadwerkelijke reden is voor het uitstel. Wie zijn oren goed te luisteren legt bij PvdA en CDA hoort dat deze partijen verdeeld zijn over het onderwerp. Niet voor niets verklaarde juist PvdA-wethouder Lodewijk Asscher onlangs heel Amsterdam tot openluchtmuseum. Hij voert daarmee in feite VVD-beleid. De liberalen zouden het liefste zien dat alle winkeliers zelfbeschikkingsrecht zouden krijgen over hun eigen zondagopening.

Doemscenario

Voor het kleinste kabinetslid ChristenUnie is de wens van de VVD een doemscenario. De achterban van deze partij roept om ingrijpen tegen de opmars van de koopzondagen. Een landelijke vrijstelling is bij deze partij daarom onbespreekbaar. Dit brengt CDA en PvdA in een lastig pakket. Zij vinden het onderwerp niet belangrijk genoeg om het kabinet te laten vallen. Helemaal niet nu de PVV van Geert Wilders er zo goed voor staat.

Tactiek

De kabinetstactiek is daarom begrijpelijk. Verschuil je achter de crisis en zit de rit tot half mei 2011 uit. Misschien heeft tegen die tijd Wilders zichzelf al de das omgedaan of komt er andere kabinetssamenstelling die weer een heel andere keuze maakt.

Spoeddebat

Vervelende uitkomst is wel dat ondernemers die kampen met oneerlijke concurrentie op zondag nu in de kou worden gezet door het kabinet. Zij kunnen hun hoop richten op het spoeddebat dat VVD’er Ton Elias heeft aangevraagd over de kwestie. Ongetwijfeld, wordt vervolgd.

 

 

Reageer op dit artikel