artikel

Zo wordt het nooit rustig op zondag

Formules

Zo wordt het nooit rustig op zondag

Het ellenlange knokken tussen de feest-C1000 in Amsterdam-Noord en een rits andere winkeliers over de zondagopening van de supermarkt staat niet op zichzelf, maar is de voorbode van een golf botsingen tussen supermarkten.

Supermarktketens zijn continue bezig elkaar de loef af te steken wanneer het gaat om het veroveren van locaties. Meest recente voorbeeld is te vinden in Roosendaal, waar Super de Boer in zijn vuistje lacht en Albert Heijn en topondernemer Jan Pollemans uithuilen op elkaars schouders. Naast het gevecht om de mooiste plekken in het land, is nu echter ook de zondag reden voor de formules om elkaar te vuur en te zwaard te bestrijden.

Uden

Na de voortdurende clash in Amsterdam-Noord, rollen de winkeliers tegenwoordig ook in Uden over straat. Em-Té wil via de Raad van State bewerkstelligen dat de vergunning voor een zondagopening van één van de concurrenten in Uden wordt ingetrokken. Daar hebben de Jumbo, Plus en Super de Boer op zondag vrij spel. Gemeenten mogen per 15.000 inwoners één supermarkt op zondag open laten gaan. Uden heeft er ruim 40.000, waardoor het college van B en W begin juli eigenlijk maar twee vergunningen had mogen afgeven.

Jumbo en Plus

Wanneer Em-Té in het gelijk wordt gesteld, moet het personeel van Jumbo noodgedwongen de benen op tafel leggen. Niet Jumbo, maar ‘concullega’ Plus spreekt in de media schande over de beweegredenen van Em-Té, temeer omdat die winkel nooit een aanvraag voor zondagopenstelling heeft ingediend. ‘Daar merken ze nu dat de zondagse openstelling een succes is’, aldus de Plus-bedrijfsleider.

Gekrakeel

Wanneer je door de verhalen van de (regionale) media over zondagopeningen struint, lijkt een toename van het gekrakeel tussen supermarkten over de zondag onvermijdelijk. In Berkelland willen zes supermarkten graag op zondagmiddag open, terwijl de Winkeltijdenwet slechts ruimte biedt aan drie zondagopenstellingen. En in Eindhoven krijgen tien supermarkten toestemming, terwijl er negentien aanvragen zijn ingediend.

Tijd en geld

Het gevolg is een stroom aan bezwaarschriften en onderlinge pesterijen. Die bezwaren kosten onnodig veel tijd en geld. Dat is de schuld van de wetgever met zijn onduidelijke regels. Of iedereen open op zondag, of zulke duidelijke regels dat een gang naar de rechter er niet meer bij is. Dat zou het doel moeten zijn. Maar met dit kabinet lijkt dat een utopie.

Reageer op dit artikel