artikel

Twee emmertjes yoghurt halen

Formules

Twee emmertjes yoghurt halen

De rechter in Arnhem heeft deze week twee emmertjes yoghurt gehaald. Een emmertje van De Zuivelhoeve en een emmertje bij Lidl. Na de emmertjes goed tegen het licht te hebben gehouden, heeft de rechter Lidl opgedragen onmiddellijk op te houden met het na-apen van de doorzichtige emmertjes van De Zuivelhoeve.

Oma’s yoghurt van Lidl hoeft niet uit het schap, het toetje van de discounter moet in een andere verpakking. Deze rechterlijke uitspraak kan wel eens verstrekkende gevolgen hebben. Het zwakke punt van succes is dat anderen daar een graantje van mee willen pikken. De Zuivelhoeve heeft succes met Boer’n yoghurt, die vooral bekendheid geniet omdat die in een transparante emmertje met hengsel zit. Van de buitenkant is heel goed te zien wat je voor je geld krijgt. De gekleurde, fruitige bodem die onder de witte yoghurt zit, vraagt erom te worden omgeroerd. Het is de eenvoud van het emmertje dat het succes van de yoghurt bepaalt.

Antwoord

Lidl, dat het succes van De Zuivelhoeve yoghurt niet kan zijn ontgaan, is met Oma’s yoghurt als antwoord gekomen. Daar zit het fruit ook onderin, en het roept er ook om te worden omgeroerd. Dat effect is alleen te bereiken als het in een doorzichtige verpakking zit. Daarom zit Oma’s yoghurt in een transparant emmertje met hengsel. De look and feel van het geheel is dezelfde als die van de Boer’n yoghurt van De Zuivelhoeve.

Misleiden

De uitspraak van de rechter dat Lidl moet ophouden met het kopiëren van de verpakking van De Zuivelhoeve, komt er in wezen op neer dat Lidl moet stoppen met stoppen met het misleiden van de klant, door de look and feel van een succesvol product na te apen. Een doorzichtig emmertje met hengsel, met daarin yoghurt op een laagje fruit is de yoghurt van De zuivelhoeve.

Toelaatbaar

Lidl heeft de grens van het toelaatbare opgezocht en daarbij aan het kortste eind getrokken. Het is goed dat de rechter een stokje steekt voor het platte gekopiëer van succesvolle A-merken. Als die rechter nu in de supermarkten ook eens twee potten pindakaas gaat kopen, of soep, of rookworst, dan zal hij nog meer look and feel-producten ontdekken waarbij de grens van het toelaatbare is overschreden.

Reageer op dit artikel