artikel

Probiotica heeft het (even) zwaar

Formules

Probiotica heeft het (even) zwaar

Merken als Campina Vifit, Actimel en Yakult zitten in de hoek waar de klappen vallen. Steeds meer consumenten laten drankjes en yoghurts met ‘goede’ darmbacteriën links liggen. Maar betekent de recente daling ook een definitieve knock-out voor de probiotica-producten?

De verkoop van probiotica ligt op dit moment elf procent lager dan in 2007, terwijl de verkoop van gezondheidsdrankjes daarvoor elk jaar enorm groeide. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Nielsen. Vooral het probiotica-experiment van het Universitair Medisch Centrum Utrecht in januari 2008 is fataal geweest voor het imago van deze producten. Bij de test – op reeds ernstig zieke patiënten – waren in totaal 24 doden te betreuren. Ook de recessie laat zijn sporen na. Volgens Nielsen is de crisis één van de redenen voor de val van het probiotica-rijk.

Flauwekul

De conclusies van een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid helpen ook niet mee. Het instituut stelt dat de meeste probiotica-claims niet of onvoldoende wetenschappelijk zijn onderbouwd. En dat galmt na in de hoofden van de klanten. ‘Veel gezondheidsclaims zijn volstrekte flauwekul. De consument voelt zich gepakt door de fabrikanten’, vertaalt merkendeskundige Paul Moers de gedachten van de consument.

Tijd nemen

Moers zegt tegelijkertijd waar de oplossing ligt voor de fabrikanten van de darmbacterie-producten. ‘De marketingjongens willen zo snel mogelijk de markt op. Ze zullen veel meer tijd moeten nemen om de werking van een product aan te tonen.’ Onderbouwing is alles, is wat Moers zegt. In oktober legt Danone zijn claims voor aan de Europese voedingsmiddelenautoriteit EFSA . Het is zaak dat Danone dan niet door het ijs zakt.

Dipje

Lukt het Danone en de andere fabrikanten om het imago op termijn op te vijzelen, dan hebben we niet te maken met een knock-out, maar slechts met een klein dipje. De wereldwijde gezondheidstrend is immers niet meer te stoppen. Zet een product op de markt dat duidelijk, betrouwbaar en vooral ook nog lekker is, en consumenten staan weer in de rij. Maar dat kost tijd en geld. En dan is het zaak voor de ‘snelle marketingjongens’ anders te denken.

Reageer op dit artikel