artikel

Dubbel gestraft na winkelbrand

Formules

Dubbel gestraft na winkelbrand

Het is de vrees van iedere supermarktondernemer. Gebeld worden door de alarmcentrale dat je winkel in brand staat. Door een kromme regeling dreigen ondernemers dubbel gestraft te worden als de winkel afbrandt.

Het was deze week tot twee keer toe raak. Nadat maandagavond het Albert Heijn-filiaal aan het Soendaplein in Haarlem door brand werd getroffen, brandde woensdagochtend de AH van franchiser Molenaar in Abcoude vrijwel volledig uit. Het was al de derde keer in vier maanden tijd dat die winkel werd getroffen door brand. Of het vuur is aangestoken, veroorzaakt is door nalatigheid of door pure pech, doet vaak nog niet eens ter zake. Het verlies van je winkel op zo’n ingrijpende en verwoestende wijze is bijzonder pijnlijk.

Ondernemer aansprakelijk

Dat verlies wordt nog pijnlijker als een ondernemer persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld, terwijl de brand door derden is aangestoken. C1000-ondernemer Peter de Jong maakte dat mee, nadat zijn winkel in Leiderdorp in december 2008 grotendeels in de as werd gelegd. Verzekeraar Aegon gaat ervan uit dat de brand in de winkelwagenstalling buiten de winkel is ontstaan, waarna de brand oversloeg naar de winkel. Hetzelfde lijkt te zijn gebeurd in Haarlem. In Abcoude werd eerder op dezelfde wijze geprobeerd brand te stichten, deze keer ontstond de brand boven de winkel.

Claim aan je broek

De Jong kreeg een claim aan zijn broek vanwege nalatigheid en wordt 50.000 euro gekort op het bedrag dat hij krijgt uitgekeerd om de winkel te herbouwen. De redenering is dat supermarkten hun winkelwaar en andere materie niet buiten de winkel moeten laten ‘slingeren’. In het geval de brand is ontstaan via pallets, plastic kratten of ander materiaal dat buiten de winkel is opgeslagen, heeft de verzekeraar het bij het rechte eind, maar in het geval het om winkelwagens gaat, zeker niet altijd. Voor winkeliers is het lang niet altijd mogelijk om de enorme rij karretjes – soms meer dan tweehonderd stuks – na sluitingstijd binnen te plaatsen. Ondernemers als De Jong worden nu dubbel gestraft, terwijl hen weinig te verwijten valt.

Brand voorkomen

Overigens kunnen ondernemers wel zelf maatregelen nemen tegen brandstichting in de winkelwagenstalling. Brandstichting vindt hier veelvuldig plaats. Supermarkten doen er verstandig aan deze stalling op het parkeerterrein en niet tegen de wanden van het pand te plaatsen, waarschuwen brandweerkorpsen. Bovendien zijn kunststof winkelkarren uitermate brandgevaarlijk. Met karretjes van draadstaal is het risico minder, ook al kan iedere idioot natuurlijk altijd wat kranten of een conifeer in een winkelwagen kieperen. Overigens zijn er inmiddels ook winkelwagens van brandvertragende kunststof op de markt. Ze zijn wat duurder, maar de ondernemers die een winkelbrand persoonlijk hebben meegemaakt, zullen onderschrijven dat die investering de moeite zeker waard is.

Lees zaterdag in de printeditie van Distrifood een uitgebreid interview met C1000-ondernemer Peter de Jong.

Reageer op dit artikel