artikel

Smartengeld als bonus voor omkoping

Formules

Smartengeld als bonus voor omkoping

DOETINCHEM – Agf-groothandelaar Dammis van der Staay gaf in 1996 een BMW Z3 met tankpas aan oud-Konmar-directeur Peter Stuyts in ruil voor een leveringscontract. Na een jarenlange juridische strijd blijkt dat Van der Staay daarmee geen wetten heeft overtreden. Fatsoensnormen echter wel.

Aan een van de meest geruchtmakende rechtszaken van het laatste decennium in de levensmiddelensector is met de toekenning van enkele tonnen smartengeld aan Dammis van der Staay een einde gekomen. De groente en fruitleverancier werd in 2006 evenals Stuyts veroordeeld in de steekpenningenaffaire. De gevallen Konmar-topman accepteerde zijn straf, in tegenstelling tot Van der Staay. Van der Staay bleef procederen en loopt nu, dertien jaar na de start van de affaire, weg met een flinke schadevergoeding. Niet dat deze opweegt tegen het door de commotie veroorzaakte omzetverlies, maar het is voor Van der Staay in ieder geval een flinke pleister op de wonde.

 

Vreemde bijsmaak

De uitspraak van het gerechtshof in Den Haag is er één met een vreemde bijsmaak. Van der Staay komt weg met geven van steekpenningen en zou, met enkele tonnen aan smartengeld, zo weer enkele sportbolides kunnen aanschaffen om klanten gunstig te stemmen. Van der Staay wordt door de rechter gezien als slachtoffer en niet als aanstichter in de kwestie. Stuyts valt een heel ander lot ten deel en dat is – ondanks zijn twijfelachtige reputatie – wrang te noemen. Het oordeel van de rechtbank dat Van der Staay ‘te goeder trouw handelde en niet bewust het gebruik van de auto en de tankpas te hebben willen verzwijgen’ is op zijn minst dubieus te noemen. Wie met auto’s strooit om daar commercieel beter van te worden, is minstens zo fout bezig als degene die de steekpenning aanneemt en daarvoor al is gestraft.

 

Graaien aan de top

De uitspraak voedt bovendien de gedachte dat ‘graaien aan de top’ beloond wordt en dat er in het old boys network flink wordt geschoven met bedenkelijke giften. Juist op managementniveau geldt dat fatsoen niet alleen met de mond dient te worden beleden.

Reageer op dit artikel