artikel

Politieman neemt risico, caissière niet

Formules

Politieman neemt risico, caissière niet

Wie geweld tegen een agent of een ambulancebroeder gebruikt, krijgt – als hij tenminste wordt opgepakt – automatisch een hogere straf. Voor wie een winkelbediende een klap in het gezicht geeft, of een pistool tegen het hoofd houdt, gelden geen verzwarende omstandigheden. Daarmee moet het maar eens afgelopen zijn, zegt Blokker-baas Jaap Blokker, die het in zijn jaarverslag opneemt voor het winkelpersoneel.

Een politieagent weet wat voor risico hij loopt als hij zich een uniform laat aanmeten. Hij wordt juist geacht, opgeleid en betaald om met geweld om te kunnen gaan. Mensen die in de supermarkt, warenhuis of drogisterij werken, krijgen geen risicotoeslag. Hun taak is het adviseren van de klant en het verkopen van het assortiment. Althans zo zou het moeten zijn. Met de huidige overvalgolf zou hun taakomschrijving moeten worden aangevuld met alle eigenschappen van een professionele beveiliger.

Politieagentje

Niet dat de winkelbedienden er de laatste tijd geen taken bij hebben gekregen. Ze moeten steeds meer voor politieagentjes spelen: er op toezien dat sigaretten en alcohol niet aan kinderen wordt verkocht. Je kunt stellen dat de handhaving van de alcohol- en tabakswet in handen van de supermarktcaissières is gelegd. En dan zitten ze ook nog bij een kassalade vol kleingeld. Afgeroomd, maar toch nog interessant voor krap bij kas zittende gespuis.

Bescherming

Jaap Blokker wil winkelbedienden toevoegen aan het rijtje beroepsbeoefenaren die een betere bescherming verdienen. Immers, zegt hij: ‘Ook zij dienen het publiek, ook zij hebben een onmisbare maatschappelijke functie en ook zij worden regelmatig met fysiek geweld bedreigd.’

Straffen

Agenten en ziekenbroeders hebben genoeg van het geweld waarmee ze worden geconfronteerd. Terecht dat er hogere straffen worden geeist tegen mensen met losse handjes die hen dwars zitten bij het uitvoeren van hun taak. Dat geldt echter net zo zeer voor de winkelmedewerkers die met fysiek geweld worden geconfronteerd. 

Levenslang

In het kader van de bezuinigingen bij de overheid is onlangs nog gepleit voor het inkrimpen van het blauw, zonder verlies aan inzet en politiezorg. Wat een lachertje. De groeiende hoeveelheid geweld op straat eist juist meer blauw op straat. Sinds de banken nauwelijks meer worden overvallen door het verbannen van contant geld, zijn supermarkten en andere winkels de nieuwe doelwitten geworden. Een forse verhoging van de strafmaat op een overval – levenslang – is de enige manier om respect te tonen voor de getraumatiseerde winkelmedewerkers.

Reageer op dit artikel